Целта е да се стимулира включването им в пазара на

...
Целта е да се стимулира включването им в пазара на
Коментари Харесай

Трайно безработните влизат в специален регистър, чрез който ще се търси причината да не се трудят

Целта е да се подтиква включването им в пазара на труда

Ще бъде основан електронен указател на безработните българи, който ще дава информация на чиновниците от Агенцията по заетостта къде са и какви са аргументите стотици хиляди българи нито да учат, нито да работят, осведоми

Това плануват дебатираните на второ четене от Народното събрание промени в Закона за поощряване на заетостта, препоръчани от ГЕРБ-СДС.

Регистърът на неактивните лица няма да е обществен и достъп до него ще имат единствено заинтригуваните институции. Данните ще се събират в съдействие с Национална агенция за приходите, МОН, ГРАО, Национален статистически институт, АСП.

Според отчет на Агенция по заетостта 900 000 българи нито работят, нито учат. 170 000 от тях са младежи или 17 на 100 от младежите у нас и по този индикатор България е на едно от водещите места, гласят претекстовете на вносителите.

„ Неактивните хора са сериозен запас на пазара на труда, само че понастоящем Агенцията по заетостта доближава до дребна част от тях заради законови празноти “, написа в претекстовете на законопроекта. Според вносителите измененията в закона ще дадат опция организацията да си взаимодейства интензивно с институциите по анализиране, търсене и контакт с лицата, които са в трудоспособна възраст, само че заради разнообразни фактори не могат да доближат до услугите на организацията, с цел да си намерят работа.

Деница Сачева: Работната ръка се топи непрекъснато, не се доближава до неактивните хора

„ Неактивните хора са сериозен запас на пазара на труда, само че в този момент Агенцията по заетостта доближава до дребна част от тях заради законови празноти “. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Деница Сачева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Сачева показа в Народното събрание оферти план на Закон за изменение и допълнение на Закона за поощряване на заетостта.

Тя напомни, че България е изправена пред демографска рецесия, а популацията понижава фрапантно и по-бързо спрямо други страни. „ Това е сериозен риск, тъй като евентуалната работна ръка се топи непрекъснато “, акцентира депутатът от ГЕРБ.

Според нея са нужни промени, които да разрешат на организацията да си взаимодейства интензивно с институциите по анализиране, търсене и контакт с лицата в трудоспособна възраст, които заради липса на умения и други бариери не могат да доближат до нейните услуги.

„ Предложеният план е създаден да отговори на потребностите за активиране на трудоспособните лица, които не работят, не учат и не се регистрирани в бюрата по труда. Те значителен трудов запас в изискванията на намаляваща работна мощ. Законопроектът регламентира финансирането с пари от държавния бюджет на дейна политика на пазара на труда “, сподели още Деница Сачева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР