Целта е да се предотвратят усложненията при най-малкитеБолните от диабет

...
Целта е да се предотвратят усложненията при най-малкитеБолните от диабет
Коментари Харесай

Нова технология позволява 24-часов мониторинг на кръвната захар при децата

Целта е да се предотвратят затрудненията при най-малките

Болните от диабет вид 1 в България са към 25 000, като множеството от тях са деца. От 1-ви април Националната здравноосигурителна каса стартира да заплаща специфични датчици, предопределени за 24-часово мониториране на кръвната захар. Целта е непрекъснато следене на равнището на кръвната захар и по този метод попречване на затрудненията на диабета, изключително при децата, които по-трудно управляват диетата си.

„ Диабет вид 1, който е едно автоимунно заболяване, друго в своята патогенеза от диабета при възрастните хора, при които той протича със затлъстяване и обездвижване – е нападателно заболяване и бързо привършване на инсулиновия хормон, който е жизненоважен”, съобщи доцент доктор Радка Савова, началник на поделение за диабет в болница по детски заболявания "Проф. Иван Митев " в ефира на.

„ Сензорите за децата са нещото, което ни дава успокоение – както на родителите, по този начин и на децата. Можете да си визиите какво значи едно непрестанно убождане – през целия живот, за мерене на кръвната захар. Защото този диабет не изчезва. Затова тези датчици дават едно в действителност огромно успокоение за всички ни”, уточни Елисавета Котова от Националната асоциация на децата и младежите с диабет.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР