Целта е да се подобри качеството на въздухаДържавата дава безвъзмездно

...
Целта е да се подобри качеството на въздухаДържавата дава безвъзмездно
Коментари Харесай

Всички с печки на дърва ги сменят с климатик за 1500 лева от държавата

Целта е да се усъвършенства качеството на въздуха

Държавата дава безплатно 706 милиона лв., с цел да купи климатици за семействата. Условието е да върнеш остарялата си печка на дърва. Целта е да се усъвършенства качеството на въздуха. От 2014 до 2020 година към този момент са дадени 104 милиона лв., с които са заменени печките на 22 000 семейства. За останалите пари до общата сума ще бъдат купени още най-малко 77 000 климатика. Очакваният резултат е да се спестят по 2872 тона фини прахови частици годишно, съобщи Нова тв.

Темата с чистотата на въздуха беше отворена предходната седмица, след изказвания, че станциите за премерване са преместени на по-чисти места и по този начин се изкривяват част от данните.

Причината през днешния ден от екоминистерството и от Изпълнителната организация по околна среда да съберат медиите е репортаж по NOVA от предходната седмица. Става въпрос за станцията за премерване на въздуха в Пловдив. Според жители тя не мери вярно, защото към нея са засадени дървета. Институциите отвърнаха, че не лъжат с данните и допълниха, че през последните годините качеството на въздуха е по-добро. Това било по този начин и поради стратегиите за по-малко излъчвания, измежду които по-зелен превоз и премахването на печките на дърва.

Види ли си черен пушек в София, съвсем постоянно огънят е в квартал „ Христо Ботев ”. Пожарът съвсем постоянно е тенденциозен и съвсем постоянно запаленото са гуми. В дисонанс с това, там съвсем всички са изхвърлили старите печки на дърва, с цел да получат безвъзмезден климатик от страната и да дишат по-чист въздух. 

„ 70-80%. Всеки, който е кандидатствал с постоянни документи - акта за благосъстоятелност и платени налози, всички взеха ”, споделя Евгени Лазаров.

706 млн. делено на 1500 лв. за климатик са към 470 000 климатика.

„ Тази цифра е в интервала от 2012 година и включва вложенията, които са и в настоящия програмен интервал, който ще се извършва до 2027 година ”, съобщи Ренета Колева, зам.- министър на околната среда и водите.

Неразрешимият проблем с умишлените пожари в София идвал от новозаселили се в квартала.

„ Не знам за какво полиция спи, те знаят, само че не знам за какво не подхващат ограничения ”, разяснява Евгени Лазаров.

А кой следи какво се пали в София - от районната здравна ревизия дадоха отговор по този начин:  

„ Отговорен орган е общината и съответните районни администрации ”, съобщи Ирена Петкова, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Според Министерството на околната среда и водите, въздухът у нас става все по-чист.

„ На територията на страната, като се изключи станция в Пловдив, нямаме превишение на нормите ”, съобщи Ренета Колева, зам.- министър на околната среда и водите.

А че тези данни са изкривени се усъмниха от сдружението „ За земята ”. Основанието - къде са сложени станциите. 

Една от станциите, които провокираха дискусия, е тази в „ Павлово ”. Причината за недоволството е, че се намира на повече от позволеното в наредбата разстояние от пътното платно.

„ Тези условия се извършват, отчитайки даването от общин ата терените и въздействието на следните фактори - електрозахранване, връзка, досегаемост, сигурност на популацията и най-после - условия, свързани с териториалното обмисляне ”, съобщи Росалина Инджиева, и.д. на Изпълнителната организация по околна среда. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР