Целта е да се осигурят пари, необходими на Българския революционен

...
Целта е да се осигурят пари, необходими на Българския революционен
Коментари Харесай

Как Димитър Общи обра турската поща в Арабаконак

Целта е да се обезпечат пари, нужни на Българския революционен централен комитет (БРЦК) за закупуване на оръжие за идно въстание.

Кой е Димитър Общи?

Димитър Николич Косовац, т.е. Косовски, прочут като Общия (Общи), е роден към 1835 година в дребното градче Дяково, Македония.

Едва 12-годишен отива в Сърбия, където остава 8 години. След това се включва в национално-освободителните битки. Първо Димитър Общи става доброволец в Първата българска легия в Белград (1862), където се среща с Васил Левски. След разтурянето на легията отива във Влашко. Участва в четата на Стоян челник, а по-късно става доброволец в отряда на италианския бунтовник Джузепе Гарибалди (1866).

Димитър Общи взе участие и в Критското въстание, като получава гръцки паспорт. След въстанието моли Панайот Хитов да му помогне със средства, с цел да провежда своя чета, само че получава отвод.

През 1871 година Димитър Общи идва в България, като е избран за асистент на Васил Левски. По настояването на Ловешкия революционен комитет му се дава независимост на деяние в региона на Тетевен-Орхание-София.

Обирът

В книгата си "Миналото " Стоян Заимов написа, че решението да се нападне турската хазна е било взето от Ловешкия областен комитет на тайната революционна организация през август 1872 година в дома на поп Лукан. Предложението е на Димитър Общи и на тетевенския господар и член на тайния комитет Хаджи Станьо.

Самият Левски е изрично срещу грабежа, защото концепцията е "ненавременна ".
Обирът е осъществен макар възбраната на Апостола. В четата, водена от Димитър Общи, влизат още 16 души.

Турската пощенска кола, пътуваща от Орхание (днешен Ботевград - бел.ред) за София със събраните пари от налози, е теглена от биволи и се охранява от няколко заптиета. В прохода Арабаконак тя е нападната и са взети към 125 000 гроша.

Предателствата


В хода на следствието османските управляващи съумяват да арестуват всички участници в обира и да нанесат тежък удар върху комитетските организации в Ловешко, Плевенско, Тетевенско, Орханийско и Софийско. Разследването се води персонално от софийския областен шеф Мазхар паша, който по неотложност идва в Орхание. Един от арестуваните участници в обира издава Димитър Общи.

Разбрал за измяната, Общия, който през това време се крие в Тетевен, потегля към Румъния, преоблечен в женски облекла. На 24 октомври 1872 година по пътя за Плевен обаче той е задържан в един хан и конвоиран до София.

При разпитите Димитър Общи издава задачите комитети в Орхание, Етрополе, Тетевен и Ловеч и стартират всеобщи арести.

"В софийския конак Димитър Общи прави най-масовото изменничество, на което е кадърен. Там …без да се даде да го мъчатъ, обадилъ имъ, че ще споделя сичко кое знае. Този Димитъръ оказалъ на доста лица, казвалъ, че имали огромни проекти, чи тiя пари бьiли обрали с целъ да купуватъ …оръжие…” написа брачната половинка на Сава Филаретов - Йорданка Филаретова, на Найден Геров през ноември с.г.

Направените разкрития при разпитите на арестуваните довеждат до неуспех в революционната организация в Северна България и способстват за залавянето на Васил Левски на 27 декември 1872 година в Къкринското ханче.

Димитър Общи е наказан на гибел, а 62-ма български революционери са заточени в Мала Азия. На 19 декември 1872 година присъдата на Общи е одобрена от султана, само че осъществяването й е забавено поради залавянето на Левски.

Съдът прави няколко очни ставки сред него и Общи, на които Димитър удостоверява самоличността на Апостола. След като прави тази последна "услуга " на турските управляващи, Димитър Общи е обесен на 16 януари 1873 година в София.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР