Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари

...
Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари
Коментари Харесай

Денков в Давос: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 година, сподели министър председателят акад. Николай Денков след среща с ръководителя на Еврогрупата Паскал Донаху, оповестиха от държавната осведомителна работа. В диалога участваха още министърът на финансите Асен Василев и съпредседателят на парламентарната група на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Кирил Петков. Срещата се организира в границите на Световния икономическа конгрес в Давос, написа Българска телеграфна агенция.

Основната тематика бе какви са идващите стъпки, с цел да бъдат увеличени възможностите България да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 година. 

Министър-председателят уточни, че ръководителят на Еврогрупата е добре осведомен със обстановката в България и напредъка на страната ни по осъществяването на Маастрихтските критерии. С изключение на критерия за инфлацията, страната ни дава отговор на всички други условия. „ Заключението на ръководителя на Еврогрупата беше ясно - в случай че успеем да покрием критерия за инфлацията, то тогава няма да имаме проблем с еврозоната “, съобщи акад. Денков. Премиерът напомни, че огромна част от инфлацията е привнесена извън и контролът не е напълно във опциите на държавното управление. 

„ Оценката е извънредно добра. Работим всички дружно за това 1 януари 2025 година България да стане публично член на еврозоната “, сподели след срещата министърът на финансите Асен Василев. Той означи, че страната ни е достигнала недостиг от 2,2 % от Брутният вътрешен продукт и това се прави оценка извънредно високо. Министър Василев добави, че финалната преценка ще бъде през юни, когато излязат европейските отчети за конвергенция за 2024 година При взимането на окончателното решение ще бъдат взети поради данните за инфлацията в страната ни и през май. „ Движението е доста положително. Декември спадна под 5 % по националната мярка за инфлация, до момента в който в еврозоната инфлацията се увеличи леко. Ще гледаме идващите няколко месеца по какъв начин се развива това “, уточни министърът на финансите. Той добави още, че с цел да сме подготвени и законодателно за влизане в еврозоната, е значимо Народното събрание да одобри закона за Българската национална банка. 

„ Българите не трябва да се опасяват от еврото, а би трябвало час по-скоро да го въведем, с цел да се радваме на още по-бърз стопански напредък “, разяснява съпредседателят на парламентарната група на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Кирил Петков.

Министър-председателят Николай Денков имаше поредност от срещи в границите на вчерашния, втори ден от визитата му в Давос. Премиерът беседва с изпълнителните шефове на водещи международни компании. 

Иновациите и развиването на приложните технологии бяха във фокуса на диалозите на акад. Денков с Милян Гутович, представител за Европа на швейцарския колос „ Холсим “, както и с изпълнителния шеф на „ Карлсберг “ Джейкъб Ааруп-Андерсен, на „ Планет Лабс “ Уил Маршал и на „ Вояджър Спейс “ Дилън Тейлър. Премиерът се срещна също с Джим Лу, президент на Huawei за Европейския район. Въпроси от сферата на стопанската система бяха разисквани по време на срещата на българския министър-председател с Джаред Коен, президент „ Глобални въпроси “ на Goldman Sachs. В диалога с най-дългогодишния водач на Нидерландия Марк Рюте Денков особено благодари за поддръжката за Шенген, осведомиха още от пресслужбата на Министерския съвет. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР