Целият свят замръзна пред вече обявеното, но все повече отлагано

...
Целият свят замръзна пред вече обявеното, но все повече отлагано
Коментари Харесай

Сценарии на операцията в Газа в навечерието на нахлуването. Предстои „тунелна война“

Целият свят замръзна пред към този момент оповестеното, само че от ден на ден отлагано навлизане на израелската войска (ЦАХАЛ) в Газа, очаквайки нови хиляди жертви и великански опустошения в линията. Никой не се съмнява, че с изключение на провеждащите се самостоятелни нападения, следва и главната интервенция, само че модалностите й може да са разнообразни.

И те напълно не зависят единствено от положителната воля или филантропичните съображения на Израел и неговите настойници от Съединени американски щати, а от предстоящата опозиция, в това число при положение на разпространяване на спора в целия район. Вашингтон, несъмнено, упражнява сдържащо въздействие върху Нетаняху единствено до момента в който не натрупа задоволително капацитет за водене на районна война.

ЦАХАЛ и Белият дом са подготвени също да приказват за краткосрочно преустановяване на огъня в Газа, само че единствено за интервала на евакуация на лица с американски паспорти, а по-късно - пердах без никакво прекъсване. Това се потвърждава от гласуването на Съединени американски щати в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Ето, апропо, още един образец даже не за двоен, а за някакъв многостепенен морал. Има едно по-ниско равнище - палестинците, над тях израелците, още по-високо - притежателите на западни паспорти, а над тях се издигат като орли " американските паспорти ". Все отново предстоят избори в Съединените щати и би трябвало да демонстрираме „ угриженост за нашите сънародници “.

На фона на полуразрушената Газа, от която към този момент са избягали стотици хиляди хора, командирите на ЦАХАЛ и многочислените им съветници от Пентагона обаче са все по-загрижени от въпроса за какво измежду хилядите жертви няма бойци в униформа (Хамас имат и такава) и с оръжия. Отговорът е елементарен – те изчакват в подземията и тунелите, изкопани под целия бранш.

Американските офицери просто не предлагат техните подопечни да нахлуват там, до момента в който не бъдат открити съответни цели и не бъдат създадени подробни проекти за унищожаването им. Оценявайки израелските бомбардировки над Газа единствено от позиция на успеваемостта, а не на морала, те не са склонни да имат вяра на формалните отчети за сякаш всеобщото заличаване на военната инфраструктура на Хамас. Според американците военното крило на тази организация към момента е много боеспособно и би трябвало да се чакат разнообразни изненади от него „ подземен “.

Оценявайки тунелната инфраструктура на Хамас и насъбраните ресурси, специалистите означават, че нейните бойци могат да намерят леговище там за дълги интервали от време, като се бият както вътре в тези тунели, по този начин и нахлувайки от тях. Това е мястото, където Хамас съхранява стратегически оръжия и държи своите заложници.

Тунелите са основен детайл от военната тактика на Хамас и тяхната дължина може да бъде десетки, в случай че не и стотици километри, простирайки се оттатък Газа към Южен Израел и даже във вътрешността в морето. Тунелите съдържат генератори, запаси от гориво, средства за вентилация, самостоятелни кабелни връзки и голям брой клопки.

Те обезпечават на Хамас оперативната и тактическа еластичност, която на групировката липсва на повърхността. Общият брой на бойците там, въоръжени със стрелкови оръжия, гранатомети, минохвъргачки, разнообразни типове ракети, взривни устройства, съгласно разнообразни източници, варира от 25 до 40 хиляди души, основно от бригадите „ Ал-Касам “ на Хамас и бригадите „ Ал-Кудс “ на Ислямски джихад.

В ЦАХАЛ има профилирани елементи както за градска, по този начин и за подземна война. Разполага и със особено съоръжение за тези типове война, част от която е локално произвеждане, част - предоставена от Съединените щати. Но по мнението на специалисти, „ до момента в който не изпрати своите елементи подземен и не влезе в непосредствен пердах, израелската войска няма да знае какво ги чака “.

Цялото това профилирано подземно съоръжение - за дишане, за наблюдаване, за навигация, за пукотевица, за връзка - доста елементарно се проваля в изискванията на същинска „ тунелна борба “. И това даже не взема поради евентуалните ответни ограничения на Хамас. „ Точно както израелците се подготвяха за такава борба, Хамас също се готвеше за нея и то в продължение на доста години. “

Съветници от Съединените щати изричат подозрения по отношение на разпространяващите се в последно време в Израел, към момента внимателен заради непредсказуемостта на „ подземните борби “, всевъзможни фантастични хрумвания – да вземем за пример за наводнение на системата от тунели с морска вода в бранша, където се намират и заложниците, като ги смята за сложни за осъществяване.

Те приканват хазяите към по-детайлна и деликатна разработка на реалистични проекти за интервенцията. Самата липса на такива в Израел, съгласно някои специалисти, допуска, че през цялото време той се стреми единствено към всеобщо прогонване на палестинците от Газа, а не към определяне на какъвто и да е надзор над нея. Това се потвърждава и от концепцията за „ наводнение “ на тунелната мрежа с морска вода, защото в този случай територията на Газа просто ще стане необитаема.

Бившият шеф на отдела за проучване на терена на Южното командване на ЦАХАЛ, а в този момент професор по геология Джоел Роскин, в действителност водещият израелски специалист по казуса, в проучването „ Подземната война в линията Газа и сложността на военната битка в нея “, уточни компликации на идната интервенция.

От 2009 година, сподели той, като част от холистичния си метод, Хамас мина към стратегическо потребление на подземието и изкопа към 35 офанзивни тунела под линията на помирение с Израел от 1949 година, някои от които проникват на стотици метри в еврейската страна. Тези тунели към този момент не бяха просто дълги директни направления от точка до точка, а по-скоро комплицирани, многоетажни подземни пещери и тунели с пространства, зали и хранилища.

Газа разви „ тунелна просвета “, която включва просветителни визити от възпитаници от началните и гимназиалните учебни заведения, сватбени фотоси и обиколки на подземната тунелна система.

Може да се допусна, че под линията Газа се простира голяма многоетажна мрежа от тунели, дълга може би няколкостотин километра. Средствата за поддръжка, връзка, зареждане и даже престой на хора в него „ бяха покрай съвършенството “.

Той счита, че търсенето на такива тунели, даже и с най-модерното съоръжение, е „ в прочут смисъл безсмислено “, защото тяхното въздушно пространство, спрямо подземната среда, има доста малко напречно сечение, чиято широчина и височина нормално с от порядъка не повече от един или два метра, надлежно.

Освен това, с цел да активирате откриването, би трябвало да сте на земята тъкмо над или в самия тунел. Друг метод за разкриване на тунели е да се търсят признаци на строителство, поддръжка и активност на повърхността, като купчини пръст. Но Хамас постоянно е обръщал нужното внимание на тяхното унищожаване. Както Роскин заключи, „ тези условия съставляват предизвикателство за пълноценна настъпателна интервенция на ЦАХАЛ “.

За да се спуснете в тунелите и да водите бойни дейности в тях, психофизиологичната настройка също е значима. Бойците, да вземем за пример, наподобява към този момент изцяло се приспособиха към тях. Така представителят на бригадите Ал-Кудс Абу Хамза се обърна към Израел: „ След като ви победихме в личната ви страна, какво мислите, че ще се случи, когато дойдете при нас?Подготвихме нашите хора, които обичат гибелта в името на Аллах толкоз, колкото вие обичате живота. Така че добре пристигнали пред портите на пъкъла. "

С други думи, огромните загуби и от двете страни не могат да бъдат избегнати при подобен сюжет. Най-добрият излаз от тази обстановка би бил, несъмнено, всички да се върнат на масата за договаряния, в случай че, несъмнено, това към момента е допустимо.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР