Целият съвет на директорите на сопотския военен завод ВМЗ е

...
Целият съвет на директорите на сопотския военен завод ВМЗ е
Коментари Харесай

Нинова смени борда на ВМЗ, дори назначения от нея изпълнителен директор

Целият съвет на шефовете на сопотския боен цех ВМЗ е заменен по предписание на икономическия министър Корнелия Нинова. Решението за това е взето от принципала - Държавната консолидационна компания, в петък, 3 юни, и следва да бъде вписано в Търговския указател.

От борда си отиват всичките четирима членове от времето на служебния кабинет, както и изпълнителният шеф Иван Стоенчев, който самата Нинова назначи в средата на февруари тази година. Като аргументи за решението се показват регистрираната загуба за първото тримесечие и нежеланието на компанията да заплати дължимия дял на страната за пет години обратно, както и опитите на управлението да продава благосъстоятелност на ВМЗ зад тила на министъра.
Нарушения
Новината за промяната беше обявена от Нинова на специфичен брифинг в министерството, което е принципал на ДКК, а информация демонстрира, че решението към този момент е подадено към Агенцията по вписванията.

Като първа причина Нинова уточни влошените финансови резултати на ВМЗ за първото тримесечие на тази година. Въпреки законовото обвързване за бистрота, докладите на сдружението към момента не са оповестени в електронната система на Агенцията за обществените предприятия и надзор, дълго откакто изтече крайният период.
Реклама
Нинова показва част от числата: компанията регистрира загуба от 1.64 млн. лева за януари-март 2022 година и усилва отговорностите си с 21 млн. лева За съпоставяне, през същия интервал на предходната година то е работело на облага, позитивен резултат от 3.1 млн. лева е регистриран и към края на 2021 година Тази загуба идва в миг, в който в Украйна се води война и всички военни фабрики в страната работят на високи обороти, въпреки че публично страната не изнася непосредствено оръжия за Киев.

ВМЗ отхвърля също да заплати дял на страната, макар многото писма, изпратени от ДКК. Нинова напомни, че кабинетът е взел решение държавните сдружения да преведат дължимия дял за 2021 година в бюджета до края на април. От решението на ДКК излиза наяве, че сдружението не е плащало дивиденти за цели пет години - от 2017 година до 2021 година, с което са нанесени финансови вреди на страната.

Ръководството на ВМЗ е пробвало да продаде обособени елементи от сдружението без знанието на ДКК и на министъра, стана ясно още на брифинга. Става дума за Почивна база " Чивира " в Старосел, хотел в Сопот, здания в Индустриална зона - град Калояново и други По думите на Нинова тя е научила инцидентно за тези продажби и те са били спрени.
Пак краткотрайни назначения
От решението на ДКК излиза наяве, че от служба се освобождават всичките членове на съвета на шефовете, само че не се снема отговорност от тях. Решението има неотложно деяние, само че би могло да се апелира.
Реклама
Най-интересен е казусът с Иван Стоенчев, който остана в борда и като изпълнителен шеф на завода едвам три месеца и половина., като размени предшественика си и дълготраен чиновник на ВМЗ Иван Гецов. Стоенчев беше отпред на завода и в продължение на шест години до 2015 година От борда излизат също Никола Стоянов, Мартин Дочев, Иван Ангелов и Николай Николов, които бяха назначени през ноември 2021 година, когато отраслов министър беше Даниела Везиева във втория длъжностен кабинет на Стефан Янев.
Иван Стоенчев остана на поста единствено три месеца и половина Фотограф: Юлия Лазарова
С друго решение съветът на шефовете на ВМЗ е понижен от петима на трима души. Както към този момент стана традиция за държавните сдружения към икономическото министерство, новите шефове са назначени " до осъществяване на конкурс ", за което периоди няма.

Най-популярното име от новите попълнения е досегашния регионален шеф на София Иван Иванов, който преди два дни беше освободен по негово искане и очевидно в очакване да поеме ВЗМ. Освен като член на борда той влиза и като изпълнителен шеф. По информация от икономическото министерство той е приключил Военната академия в град Раковски. Справка в АПИС демонстрира, че преди да стане регионален шеф при започване на тази година Иванов е бил притежател на няколко компании за недвижими парцели.

В борда влиза също Мариан Йовчев, който е приключил в Долна Митрополия и е дълготраен чиновник и шеф в държавното " Терем " в предишното. Третото попълнение е Камен Шаралиев. От икономическото ведомство споделиха, че е приключил Техническия университет в София като инженер по електроника и автоматика и работи във ВМЗ като шеф на индустриалното съоръжение.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Промишленост 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Икономика 2 Подкаст 3 Медийна сергия 1 Предприемач 2 Коментари и разбори 3 Коментари и разбори Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР