„Целият проблем е, че огромен държавен ресурс – над 4

...
„Целият проблем е, че огромен държавен ресурс – над 4
Коментари Харесай

Явор Божанков за ФАКТИ: ГЕРБ манипулират вота под чадъра на държавните органи

„ Целият проблем е, че голям държавен запас – над 4 милиарда, се разходва без публични поръчки, без състезания, по някакви си вътрешни правила от вътрешна комисия, разбирайте на който си преценяват ги заплащат “. Това сподели пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Явор Божанков, депутат от Българска социалистическа партия в два следващи Народното събрание - 44 ти и 45-ти, във връзка чуването на към този момент някогашния министър на районното развиване - Петя Аврамова, на което фокусът бе това, което се прави чрез „ Автомагистрали “.

„ ГЕРБ са основали нормативен ред, с цел да узаконят техния метод на работа. Когато хората видят явно безумство, явно източване на държавен запас те (б.р. ГЕРБ) споделят: „ Законът е подобен “ “, разясни Божанков.

“Аз като човек, приближаващ от бизнеса, гражданска квота съм и съм ръководител на работодателска организация, зная, че не за 500 милиона, а за 5000 лв. частните компании си вършат сметка с кого работят, кой е техен подизпълнител, трети лица. В последна сметка това са нашите запаси, нашите пари. Възможно ли е, когато се харчат 500 милиона държавни пари, да нямат визия от „ Автомагистрали “ на кого тъкмо са ги дали? Аз не го одобрявам “, сподели той във връзка с въпрос, заложен от него, за собствеността на съответна компания, на който въпрос от „ Автомагистрали “ дали отговор, че не се интересуват от това.

„ В България всички връзки стигат до персоналните връзки на министър-председателя. По проблема с Илчовски, който изнесе данни за източване на пенсионно фондове, за операция при вноса на храна, за какво ядем скъпа храна, за какво ядем храна с ниско качество, импорт от трети страни, и стана дума за персоналните връзки на Бойко Борисов с шефа на компания „ Градус “. Самият този човек (б.р. притежателят на „ Градус “ Иван Ангелов) описа по какъв начин Борисов ритал с него, карти играели, пък той му помагал за бизнеса. В коя страна живеем, в кой век? Министър-председател оказва помощ на някой, дето ритали мач “, възмути се Явор Божанков.

За държанието на ГЕРБ в комисията по проверката, депутатът в два мандата от групата на социалистите съобщи следното: „ Изпитвам страдание към тях. Първо, това издава боязън, че нещо става ясно. Второ, това е бойкот на работата на Народното събрание и комисията. Трето, притегли два пъти повече публично внимание, имаше противоположен резултат за тях. Те пристигнаха безусловно да бранят с телата си, това бях над 40 души от ГЕРБ – народни представители, които не са членове на тази комисия, само че пристигнаха особено да си викат от местата, с цел да заглушат другите, които приказват. Тогава стана дума, че в правилника на Събранието няма догадка за лишаване на думата и изпъждане на депутат от комисия, тъй като не е имало такива случаи обратно във времето. Всички са били на висотата на своята отговорност - най-малко това да не вършат. За първи път аз виждам такова нещо. Пренасяне на манталитета от 90-те години и силовите групировки в държавното ръководство, както и преобразяване на държавните органи в силови групировки, които служат по-скоро за рекет и напън, в сравнение с за благосъстоянието на хората “.

„ Настояване на ГЕРБ беше да бъде изслушан и притежателят на компания „ Градус “, който съгласно мен нанесе доста повече вреди на Борисов, в сравнение с предходният, който изслушвахме. Просто този човек не си даваше сметка, че в описа си той сподели целия парадокс на държавното ръководство, на едрия капитал в България и на обкръжението на министър-председателя “, означи Божанков.

„ Ако имаше работещо държавно обвиняване – първо, тези операции на фондовите тържища, този импорт на храни, за който приказват, тези връзки на министър-председателя, ставаше дума за именитите фурми от Дубай, които сякаш бях подаяние, а пък по време на комисия се сподели, че те в действителност били продадени на облага, всички тези неща щяха да са станали обект на следствие от дълго време за държавното обвиняване, което обективно си затваря очите към този момент няколко години за всички въпроси, които касаят министър-председателя, Пеевски, Движение за права и свободи и ГЕРБ “, разяснява още депутатът в два Народното събрание.

„ Първата съществена задача на служебния кабинет е осъществяване на почтени избори. Провеждане на почтени избори, без ограничение на въздействието на ГЕРБ в изборния развой, не може да има. За това отрасловите министри и министърът на вътрешните работи би трябвало да създадат една сериозна проверка, тъй като не е загадка, че в България полицията, вътрешното министерство се интервенция по време на изборите. ГЕРБ не просто управляват и манипулират вота, те го вършат под чадъра на държавните органи. Служебното държавно управление би трябвало да пресече това ", съобщи още Явор Божанков.

Народният представител Божанков се изрече ласкаво за служебния министър на правораздаването – Янаки Стоилов, и изрази вяра, че той ще се оправи с тази отговорност.

„ Видя се, че е допустимо ГЕРБ да се махнат. Трудният въпрос е какво вършим от ГЕРБ нататък “, установи той.

„ Служебният кабинет също може да начертае цели. Президентът също не един и два пъти е имал ролята да опита да наложи основни тематики за обществото – правораздаване, корупция. Допирните точки се видя кои са. Реформа на правосъдната система - закриване на спецсъдилищата, промяна в КПКОНПИ, вкарването на фигурата на основния прокурор в демократичните стандарти. Това е тематика, към която всички могат да се обединят. Демография, следствията от Ковид пандемията за дребния и междинен бизнес, пък в случай че щете и за хората, които са самоосигурени и останаха без държавна поддръжка. Това са тематики, които могат да ни обединят. Ясно е, че един ще желае напредничав налог, а различен – плосък налог, един ще акцентира на една тематика, а различен на друга, само че не се ли откри тази допирна точка, към която да се направи едно антикорупционно болшинство... Аз не обичам термина антиГЕРБ болшинство, тъй като е прекомерно неамбициозно просто да махнем ГЕРБ от властта. Голямата задача е да създадем страната правова, с господство на закона, с явен ред и правила и да се оправим с ограничението на корупцията. Всички други проблеми могат да се дискутират, да се търсят болшинства, само че една стратегия, едно ядро от 5-10 точки, не може да няма. Иначе отиваме на още едни избори и още едни избори, които ще изтощят страната, ще ни вкарат в тежка политическа рецесия и може би не са най-хубавият вид “, сподели към края на своето присъединяване във ФАКТИ Явор Божанков.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР