Целият Министерски съвет трябва да признае, че се води война,

...
Целият Министерски съвет трябва да признае, че се води война,
Коментари Харесай

Даниел Митов удивен защо премиерът не е поискал оставката на Стефан Янев

Целият Министерски съвет би трябвало да признае, че се води война, а не министър-председателят да приказва едно, а министърът на защитата друго. Това съобщи заместник-председателят на ГЕРБ и някогашен външен министър Даниел Митов пред News.bg за войната в Украйна.

По думите му безусловно безсрамие е министърът на защитата да се включва към групата на тези, които непрестанно търсят аргументи да оправдават дейностите и експанзията на Руската федерация и нейния президент. Аз се удивлявам, че министър-председателят към момента не е изискал оставката на Стефан Янев, недоумява Митов.

Според него, когато министър председателят Кирил Петков споделя, че ще бъдем предвидим, предан и сигурен сътрудник на НАТО и Европейски Съюз, целият Министерски съвет би трябвало да работи по същия метод. Даниел Митов вижда тежък разнобой сред реториката на министър-председателя и министъра на защитата. Единият от двамата би трябвало да си премисли позицията в държавното управление, само че кой ще бъде той - ще забележим. Премиерът, в случай че не изиска оставката на военния министър, губи престиж, по думите на Митов.

Според зам.-председателя на ГЕРБ налагането на наказания е наложителна стъпка освен на Европейския съюз, а на цялата интернационална общественост. Когато има интернационално право и то е написано, всички държави-членки на Организация на обединените нации са се подписали и когато договорите се нарушават жестоко, надменно и нападателно от една от държавите-членки, би трябвало да следват наказания, изясни Митов.

Той уточни, че глобите зависят от степента на експанзията и провинението. Руската федерация сподели с дейностите си, че интернационалното право не я интересува. Изградената след Втората международна война архитектура за сигурност също не я интересува и съветският хайлайф, президентът Владимир Путин и хората към него се управляват от лични исторически разбирания за метода, по който би трябвало да се структурира интернационалната система за сигурност, уточни Митов.

" Оправданията за експанзията за Украйна президентът Путин артикулира през някакви криворазбрани прочити на историята. Путин спори с Ленин - в общи линии такава е структурата и откакто Путин стартира да спори с Ленин, най-после печели Сталин. Това е изводът от цялата работа - сталинските способи, с които сега съветската федерация нахлу в модерна Украйна няма да доведат до нищо положително за интернационалната общественост ", разяснява Митов.

Санкциите би трябвало да са доста тежки, видяхме първия пакет, аз се надявам, че ще има втори пакет наказания, в който ще бъдат глобени персонално Путин, неговото обграждане, всички съветски олигарси и всички хора, които в продължение на години в Русия се възползват от благосъстоянията на тази страна и през корупционни механизми са си изпонакупили какви ли не парцели в западните страни - дали ще е на Лазурния бряг, дали ще е на езерото Комо, няма никакво значение. На всички тези би трябвало да им бъде отхвърлен достъп до тези парцели и да им бъдат замразени и задържани активите в западните банки. Руската федерация би трябвало да заплати тежка цена, като естествено, съгласно Митов, е и значимо да бъде изключена от системата за интернационално погашение. Има още време да се разисква една такава стъпка, посочи той.

" Войната е реалност и всички, които се надяваха, че напрежението може да спадне по дипломатически път, всички, които се опитваха да омиротворяват агресора, се убедиха, че откакто актиката не е сработила при Хитлер през 1938 година, не сработи и в този момент. Автократът ще направи това, което си е наумил да направи ", уточни Митов.

Той добави, че проявата на дипломатичност, ходенето на крайници, умоляването да не демонстрира експанзия, автократът приема за уязвимост. Единственият метод да бъде спрян подобен човек е през мощ, проява на увереност и мощ. За страдание обаче ние не видяхме това и западната дипломация избра различен път и повтори грешката от 30-те години на предишния век, сподели Даниел Митов.

Според него цената за войната в Украйна би трябвало да я заплати Руската федерация. Руската федерация е агресорът и тя би трябвало да заплати цената за войната, само че действително цената ще я плащаме всички, изключително когато някои, някоя огромна и богата страна като Русия си разреши да работи нападателно и безпардонно, цената я заплаща целия свят - през цените на енергоносителите, през растежа на инфлацията, през спиранията на веригите за доставките и през нарушавания търговски продан. Всички плащаме цената и пред страните стои изборът за това на каква основа да базират решенията и реакциите си - дали на ценностна основа, дали са подготвени да бранят ценностни и разбирания за това по какъв начин би трябвало да бъде спретнат светът и техните лични общества и дали ще продължат да са им по-важни някакви корпоративно-търговски взаимоотношения, сподели още Митов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР