Целият ми живот е минал в това да казвам на

...
Целият ми живот е минал в това да казвам на
Коментари Харесай

Вижте картините на Васил Василев – Зуека, които той изложи в изложба-Мислите ли, че има талант

„ Целият ми живот е минал в това да споделям на хората неща, които считам, че са потребни. Дали ще го върша с картина или с нещо друго – няма никакво значение.

Аз рисувам театрални картини, тъй като през целия си живот съм правил няколко неща: спектакъл, кино и телевизия. Просто променям театралните средства с багра, с друго художествено средство, с цел да изразя същата концепция. В главата ми е обитаемо с доста облици.

Това е просто въображението ми. Цял живот съм правил едно и също нещо – споделял съм хрумвания и моето мнение за избрани феномени или процеси в нашата страна и изобщо за взаимоотношенията сред хората. Това е, което ме вълнува. “

Васил Василев – Зуека

„ Уличен актьор “ (Инфо: Арт Галерия Le Papillon)

„ Грехопадение “ (Инфо: Арт Галерия Le Papillon)

„ Приятелки “ (Инфо: Арт Галерия Le Papillon)

От 17-ти март до 05-ти април 2022 година в изложбената зала на Арт Галерия Le Papillon гостуват най-новите картини на Васил Василев – Зуека, обединени от тематиката „ Моите Герои “. Експозиция, разказваща в цвят и облик за концепциите, разсъжденията за хората и възприятията на един обичан, приет и доста надарен актьор, изразяващ се еднообразно въздействащо, както на сцената или филмовата площадка, по този начин и с изразните средства на живописта. Васил Василев – Зуека е самообразован художник, само че емблематично обществено и екранно лице – артист, водещ и със пристрастеност рисува от дребен, с цел да преоткрие силата на описа в цвят и фигури през последните няколко години.

„ Горе на черешата “ (Инфо: Арт Галерия Le Papillon)

Цикъл „ Дон Кихот “, „ Игра на мелници “ (Инфо: Арт Галерия Le Papillon)

„ Арлекин “ (Инфо: Арт Галерия Le Papillon)

Картините му са откровени, персонални позиции – чувствителни рефлексии на заливащите ни кълба от събития и обстановки, които изискват бодрост на съзнанието и хуманна реакция. Любовта си към живописта е подхранвал през годините с творбите на редица знакови европейски художници от последното столетие – и импресионисти, и абстракционисти, и кубисти, и сюрреалисти, като Пикасо, Моделиани, Миро, Дали и мн. други – всичките запазили кутия с облици и цветове в неговото схващане, повлияли на откровения му живописен израз.

„ Творчеството като те връхлети, то единствено си избира формата, под която да излезе. “, споделя създателят.

„ Моите герои “ са 22 живописни описа от първо лице, някои предизвикани от разнообразни театрални постановки, от литературни облици, от хрумвания, фантазии и проблеми, чийто разбор се постанова от динамичността от страсти, съпътстващи битието ни през последните няколко години. Макар да се усеща жизненост от преобладаващата му пастелна тоналност на колорита, във всяко платно се крие както сантименталният оптимизъм и даже идеализъм на създателя, по този начин и персоналната му позиция, посланията му за човещина, обич, емпатия и артистичност.

„ Чадър “ (Инфо: Арт Галерия Le Papillon)

Той постоянно употребява разпознаваемия лик на Дон Кихот не като героят на Сервантес, а като образец за подражателство и сякаш създателят постоянно се въплъщава в неговия облик – притежател на хрумвания. Той е оня идеалистичен дипломат на битката за независимост, човечност и обич, който ни подканя да полетим с него към духовността, както го изобразява самият художник.

Картините на Васил Василев – Зуека са най-вече фигурални, илюстративни със свободен и изразителен рисунък, демонстриращи прочувствения му натюрел и желанието му да се впуска в опита на разнообразни живописни техники. Стилистиката му е разпознаваема, а фигурите постоянно инстинктивно деформирани и издължени, като негови персонални „ Арлекини “, напомнящи за магичното влияние и семантиката на куклите в театъра. Неговите герои са съвсем приказни, от време на време наивистични и постоянно биха се асоциирали с акварелните илюстрации на Любен Зидаров към доста от приказните сборници на нашата класика.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР