Целият мениджмънт на “Булсатком”, основал компанията, вече е начело на

...
Целият мениджмънт на “Булсатком”, основал компанията, вече е начело на
Коментари Харесай

Как Поларис медия се ражда от Булсатком

Целият мениджмънт на “Булсатком”, основал компанията, към този момент е отпред на нов ефирен оператор " Поларис медия " и дава поръчка за яростна конкурентна борба за клиенти, сподели инспекция на Mediapool. Раздвижването на телевизионния пазар се случва близо два месеца откакто “Булсатком” разгласи, че е постигнал договорка с предприемача Спас Русев за продажбата му. Бившият създател на оператора Пламен Генчев незабавно тогава отвърна, че действително договорка към момента не е подписана, а Русев е единствено излъчен като желан покупател.

Освен че “Поларис медия” се оказва кей за мениджъри на “Булсатком”, усещане вършат още и редица други сходства сред двата оператора. Първо, съответстват имената на множеството от пакетите с телевизионни канали, а също и на тези с оптичен интернет за дома, които се оферират от двата оператора. Наред с това и при двата оператора съответстват даже цени на пакетите. На сателитните чинии на “Поларис” с червени букви е изписано името на оператора, по този начин както със същия цвят е изписан и “Булсатком” на неговите чинии. Сайтовете на двата оператора също имат сходства.

Как се появи “Поларис медия”

Съобщение за старт на нов български ефирен оператор с името " Поларис медия " или в резюме “Поларис " публично е оповестена във фейсбук на 14 октомври.

“Създателите на " Поларис " са хора от мениджърския екип, взел участие в основаването и одобряването на българския пазар на първия български сателитен оператор ( " Булсатком " - б.а.), които преди време се отделиха от екипа му и в този момент започват новия план – “Поларис”. Това са хора с над 15-годишен опит в предлагането на сателитна и IP телевизия”, написа непосредствено в статуса във фейсбук.

Там се прибавя, че в “Поларис” имат вяра, че българският консуматор има потребност от своя " национален " снабдител на телевизия .



Кой стои зад “Поларис”?

Прелюбопитен е въпросът дали самият създател на “Булсатком” Пламен Генчев, който остро реагира на договорката със Спас Русев, стои зад новия оператор. Такава директна връзка не се открива в Търговския указател, сподели инспекцията на Mediapool.

“Г-н Пламен Генчев не е част от плана за “Поларис медия " към момента”, разяснява пред Mediapool изп.-директор на “Поларис” Райчо Апостолов.

Той уточни, че в новия оператор дружно с него са всички мениджъри, основали преди 15 години “Булсатком”.

“Всички основатели от мениджърския екип на “Булсатком” сега сме “Поларис медия”. Това сме всички ние, които създадохме “Булсатком” преди 15 години от клиент 0 до клиент 900 000 ”, сподели още Апостолов. Той посочи, че мениджърите на компанията са напуснали дружно през март 2020 година, когато изп.-директор на " Булсатком " е Макс Зиф.

“Не ни хареса неговата политика към клиентите, към чиновниците и всички мениджъри напуснахме накуп и една година се опитвахме да създадем новия оператор и в този момент се опитваме да проходим”, сподели още Апостолов.

Именно Зиф разгласи. Той предвиждаше в компанията да влязат Българска банка за развиване (ББР), Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) и лондонският фонд Blantyre Capital.

Справка в “Търговския регистър” демонстрира, че едноличен притежател на капитала на “Поларис” от 30 март 2021 година е Райчо Георгиев Апостолов, а сдружението е записано в Панагюрище с предмет на активност радио и телевизионна активност. Историята на компанията обаче датира още от 2018 година Тя е основана от Татяна Сотирова Стоянова на 11 юни 2018 година и първото ѝ име е Фюжън тв ЕООД. Самата Стоянова е от Радомир, а “Фюжън тв” е записана в Раднево.

На 24 ноември 2020 година компанията е закупена от Валентин Неделчев Делчев. Два дни по-късно новият притежател трансформира името на компанията от “Фюжън тв " ЕООД на " Поларис меди а " ЕООД, а адресът на компанията към този момент е в Димитровград. На 26 януари т.г. общото заседание на сдружението трансформира името на " Поларис меди я " ЕООД.

На 24 март тази година Валентин Делчев продава компанията на Райчо Апостолов, демонстрира още Търговския указател, а новият притежател е вписан на 30 март.

Конкурентна борба

Очаквано, “Поларис” вижда като собствен директен съперник “Булсатком”. Дори във фейсбук страницата на ефирен оператор има фотография на свалена сателитна тв паница на “Булсатком” и поставена на нейното място такава на “Поларис”.



Надписът “Поларис” е в алено, също като този на “Булсатком” на част от сателитните му чинии.

Любопитен факт е, че вглеждане в пакетите на двата телевизионни оператора демонстрира съществени сходства. Така, да вземем за пример и при и при най-малкият пакет се споделя “Старт” и е с идентична цена - 9.80 лв.. Следващият пакет с канали и при двата оператора се споделя - “Стандарт” и още веднъж е с идентични цени - 12. 80 лева

Сходни са и останалите пакети на двата оператора. И двата се споделят “Премиум” , само че разликата е, че при клиентите на “Поларис” цената е 14.80 лева, а на “Булсатком” - 15.80 лв.. Следващият пакет при “Поларис” се споделя “Премиум и пакет Cinema” , а при “Булсатком” - “Премиум дружно с доп. ТВ пакети Action, Cinema, Comedy” и при двата оператора цената е 18.80 лева

Съвпадат имената на пакетите и цените за оптичен интернет за дома на двата оператора с изключение само цените на пакет Макс. При някои от останалите пакети има разлика единствено в предлаганата скорост на услугата, сподели още инспекцията на Mediapool.

“Тези неща в “Булсатком” ние сме ги основали преди години. Няма да откриваме топлата вода, няма да вършим нещо по-различно от това, което към този момент сме създали, като знаем по какъв начин се прави”, разяснява сходствата сред двата оператора Райчо Апостолов пред Mediapool.

Стара популярност

Още в средата на август създателят на " Булсатком " и собственик на 20% от акциите, а Русев единствено е предпочетен за покупател. По думите му акционерите-кредитори на сателитния оператор са направили търга за компанията в нарушаване на акционерно съглашение за назад изкупуване на целия дял и в изискванията на правосъдни каузи. Умишлено разпространявали информацията, че договорката е реалност, с цел да стане тя приключен факт, а това ще разреши напън и надзор върху неуместните медии, уточни още тогава Генчев в писмо до медиите и обществените институции.

По-информация на Mediapool се очаквало до края на годината Комисия за защита на конкуренцията да утвърди договорката сред “Булсатком” и Спас Русев.

През август Генчев приканва Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе по импортиран от него при започване на юли сигнал за централизация в групата " Булсатком ", без да е инициирано приемането на авансово утвърждение от антимонополния регулатор.

Обърна се и към прокуратурата да прегледа импортираните сигнали против изпълнителния шеф на оператора Станислав Георгиев за това, че е забавил оповестяване в неплатежоспособност на сдружението в полза на договорка със Спас Русев и че наложително се е разпоредил с непознато имущество.

През 2017 година " Булсатком " затъна в съществени задължения около старта на така наречен първи български сателит. Година по-късно кредиторите му стават акционери в записаната във Англия компания " Булсатком Инвестмънт Лимитид ", в която взе участие сдружението " Булсатком Холдинг Лимитид ", притежавано от Генчев. Така неговият дял се стопява до 20 на 100, а останалите 80 % се разпределят сред няколко сдружения.

Сред тях е люксембургската " Сейнт Андрюс ", която преди този момент е заела 93.616 млн. лева на " Булсатком ".

Фирмата " Улас Инвестмънт " на умрелия преди дни финансист Владимир Каролев съставлява неизвестно за какво Българската банка за развиване като заемодател на " Булсатком " с 24.640 млн. лева Европейската банка за възобновяване и развиване също е акционер поради заем от 23.650 млн. лева Останалите акционери са американските компании " Инвестмънт Партнърс " и " Сънрок Дискрешънъри Ко-Инвестмънт Фънд ", които дружно със " Сейнт Андрюс " са следени от фондовете " Блентайър кепитъл " и " Блек рок " (Лондон).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР