Целият гръцки флот е мобилизиран в Егейско море за учения

...
Целият гръцки флот е мобилизиран в Егейско море за учения
Коментари Харесай

Цялата гръцка флота, подводници, хеликоптери и самолети са в Егейско море

Целият гръцки флот е мобилизиран в Егейско море за учения с Франция  след безкрайните закани от Турция, че гръцките острови могат да бъдат нападнати, написа " Грийк сити таймс ".

Военен източник сподели, че учението има за цел да обезпечи " висока подготвеност ". Всички съществени елементи на гръцкия флот в този момент са в Егейско море.

Фрегати, подводници, ракетни катери, хеликоптери и бойни самолети , в това число изтребители Rafale, са в цялостна групировка и разрастване, заредени с всичките си оръжейни системи .

Фокусът на ученията са противовъздушна война, битка с подводници и надводна война .
 Гърция получи поддръжката на Франция против Турция
Гърция получи поддръжката на Франция против Турция

Атина и Париж имат двустранно съглашение за стратегическо съдействие

За първи път гръцките Rafales, 6-те бойни самолета, които неотдавна се причислиха към военните ескадрили и минаха първия стадий на оценка от тактическия въздушен щаб, ще вземат участие в гръцко обучение в Егейско море.

Сега във Въоръжените сили с изключение на доктрината за " самообладание и трезвеност " доминира и " подготвеност и увереност ".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е подценил Гърция и е надценил личните си сили и търси ескалация, написа гръцката медия.

Това, което евентуално не знае обаче, е, че Гърция е добра освен на думи, само че и на каузи. Гръцките въоръжени сили в този момент се приготвят за всевъзможни сюжети , даже и за парещ епизод, в случай че Турция провокира подобен.

По-рано този месец Ердоган прикани Гърция да спре да " милитаризира " гръцките острови, прилежащи на Турция , и предизвести, че турските военни сили могат да дойдат " през нощта ".

" Можем да дойдем ненадейно, измежду нощ..., в случай че вие, гърците, стигнете прекомерно надалеч, тогава цената ще бъде висока ", сподели Ердоган в изказване, възприето от Атина като сериозна ескалация.

Според гръцкото министерство на защитата Турция е нараснала нарушаванията на въздушното пространство на Гърция, изключително посредством потребление на дронове като Βayraktar, които се употребяват и в Украйна.

Поне половината от нарушаванията на гръцкото въздушно пространство през 2022 година включват дронове.

Коментирайки изказването на Ердоган , Ангелос Сиригос, народен представител от ръководещата партия Нова народна власт и професор по интернационална политика, сподели, че изказването " ще дойдем ненадейно през нощта " се отнася до турската инвазия в Кипър през 1974 година
 Ердоган приканва Гърция да се въздържа от провокации
Ердоган приканва Гърция да се въздържа от провокации

Ердоган повтори, че Гърция не е на равнището на Турция и не е равностойна нито политически, нито стопански, нито военно

" Никой различен водач не се движи с такова движение на закани в продължение на толкоз доста седмици... Посланието на Ердоган беше " обърнете внимание, тъй като сме подготвени ", сподели Сиригос.

Официално гръцкото външно министерство съобщи, че няма да се подчини на нападателната изразителност на Анкара и даде да се разбере, че ще бъдат осведомени надлежно съдружниците в Европейски Съюз и НАТО.

Турският президент упрекна Гърция, че укрива терористи в лагер в Лаврио, град в югоизточната част на Атика, като в същото време твърди, че оръжията в Западна Тракия и островите не значат нищо за Анкара.

" Терористите са предпазени в съвсем всяка страна в Европа, изключително в гръцкия лагер в Лаврио ", сподели турският президент, отбелязвайки, че терористите са опасност за мира и сигурността на западните страни, които пазят терористичните групи. "

" Очакваме всички страни, изключително прилежащите, да подхващат подобаващи ограничения против терористичните организации ", добави Ердоган.

Продължавайки за Гърция, той сподели, че " знаем доста добре желанията на тези, които я стимулират (Гърция) ", като в същото време сподели, че " оръжията, които се натрупват в Западна Тракия и островите, не значат нищо за нас. Нашата мощ е надалеч над тях. "

В същото време Ердоган  заплаши, че " поддръжката от Америка няма да ви избави ".
 Турция връща наложително пенсионирани водачи на военна работа заради дефицит
Турция връща наложително пенсионирани водачи на военна работа заради дефицит

600 водачи, преследвани като гюленисти, последователно са връщани на служба
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР