Целите пред минната индустрия са да осигурява суровини за зелените

...
Целите пред минната индустрия са да осигурява суровини за зелените
Коментари Харесай

Зелената икономика създава нови перспективи за развитие пред нас

Целите пред минната промишленост са да обезпечава първични материали за зелените технологии и самата тя да става все по-щадяща околната среда, споделя Димитър Цоцорков. Към момента „ Асарел-Медет “ има стратегическа визия за развиване до 2040 година, включваща устойчива претовареност на хората и изгоди за стопанската система

 

- Какво е за вас смисъла на думите „ визионерство “ и „ нововъведение “? 

- Търсенето, създаването и внедряването на нововъведения са неизбежни за капиталоемък бранш като нашия. Първо, минната промишленост сама по себе си ги генерира, с цел да дава отговор на новите провокации като преработката на руди с все по-ниски наличия на потребни съставни елементи, както е в тази ситуация с „ Асарел “. И, второ, фирмите са огромен консуматор на реформаторски решения, които се основават от другите бизнеси и науката.

Нашата визия, визията ни за това къде желаеме да стигнем, не е постижима без доста вложения и непрестанен цикъл на нововъведения. Факт е, че към този момент имаме минна промишленост от ново потомство, а актуалните компании и трудът на хората нямат нищо общо с остарелите тогавашни показа. При нас цифровата промяна се прави от дълго време и доста от системите ни към този момент са автоматизирани.

В „ Асарел “ си имаме сходно фирмено мото: „ Да тръгнем първи значи да тръгнем в точния момент “. Не се тормозим да проправяме пътеки, с цел да ставаме по-добри във всеки аспект на нашата активност. Минали сме през десетилетия на рационализация и нововъведения, с които сме по-ефективни като бизнес резултати и като стандарти за запазване на околната среда, сигурност на труда и обществена отговорност. А по формулировка всеки план в минната промишленост е с дълготраен небосвод и се знае по какъв начин ще се развива едно находище след 5, 10 или 20 години. Но през тези години очите ни са непрестанно отворени за нови решения, които да създадат труда на хората по-лек и да удължат работата на мината с нови 5, 10 или 20 години.

Къде в заредената с още повече незнайни 2021 година се пресичат способността на мениджъра да е тук и в този момент – в съответния проблем – и отвореността към нововъведения с дълготрайна цел?

- Това е лидерско качество. Да, мъчно е по едно и също време да се фокусираш върху общата картина в вероятност, до момента в който си замесен в толкоз сложна обстановка в сегашното. Но даже по време на рецесия би трябвало да умееш да видиш както гората, по този начин и дърветата в нея. Кризите разрушават и прекатурват визии, само че даже и в най-трудните моменти би трябвало да знаем накъде сме се запътили, до каква степен ще ни докара едно или друго спешно решение. Въпросът за визията би трябвало да стои при всяка стъпка.

Какви са стъпките, които вършиме по отношение на зелената линия, която би трябвало да следват промишленостите?

- Целта ни е да осигурим дълготрайното стабилно развиване на компанията, а дружно с нея заетостта на хората и изгодите за стопанската система и целия район. Всъщност зелената стопанска система и зелените технологии на бъдещето изискват още повече мед и отварят нови благоприятни условия пред нас. От една страна, самите ние влагаме в технологии, които във все по-голяма степен опазват околната среда. От друга – металите и изключително медта имат значимо значение при декарбонизацията и производството на електрически автомобили, ветрогенератори и въобще зелена сила.

Колкото до съответните стъпки, имаме седем фирмени стратегии за дълготрайно стабилно развиване. През тази година да вземем за пример ще приключим един огромен тригодишен капиталов цикъл, по който сме вложили над 350 млн. лева, с цел да имаме по-добра индустриална успеваемост, грижа за природата, сигурност на труда и развиване на фрагментите.

Пред коя визия за развиването на минната промишленост има повече незнайни – пред тази на татко ви Лъчезар Цоцорков, когато влиза в Минно-обогатителния комплекс „ Медет “ през 1971 година, или в този момент пред вас поради изцяло новите действителности в света?

- Частната самодейност основава повече благоприятни условия, само че е обвързвана с повече опасности и незнайни. Баща ми е постъпил в компанията като стажант през 1971 година, преди аз да съм бил роден, а изпълнителен шеф става през 1986 година Тогава са имали спускани „ от горната страна “ проекти и доста по-малки благоприятни условия за изследване на непознатия опит. Но въпреки всичко и в това време той е успявал да откри работещите решения. Командировал е нашите експерти и строители в други мини, с цел да се види по какъв начин работят на процедура оборудванията, които по това време е изграждал в Панагюрище.

Днес огромна част от информацията е на един клик разстояние и можеш да се развиваш по-бързо въз основата на насъбраното познание. Можеш онлайн да се срещнеш със експерт от другия завършек на света и да обсъдиш нововъведенията в бранша. Но като се изключи че е по-динамично, всичко е и по-непредвидимо. А един от най-важните въпроси за нашата промишленост е да откри мястото си в ерата на зелената стопанска система, да се развива бързо, тъй че да обезпечи суровините за зелените технологии, само че и самата тя да става все по-щадяща околната среда и все по-ефективна при преработката на потребните съставни елементи.

Какъв е моралният кодекс, който положителният водач взема със себе си в бъдещето?

- Както татко ми проф. Лъчезар Цоцорков споделяше, най-важна за всеки човек е хубавичко ценностна система. Да си честен и работлив, заслужено да оценяваш достиженията на екипа си, като водач да даваш образец, който другите да следват. Нужно е да съзнаваш, че имаш отговорност да мотивираш, да вдъхновяваш хората от екипа, да интегрираш обществената отговорност във всички бизнес практики. А също по този начин със своя бизнес триумф да подкрепяш устойчивото развиване на своя район и своята страна, да помагаш на дела, в които вярваш.

Венцислав Савов. Интервюто е оповестено в бр. 01/2021 на сп. " Мениджър "

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР