Цели региони на планетата ще станат непригодни за живот през

...
Цели региони на планетата ще станат непригодни за живот през
Коментари Харесай

ООН: Цели региони ще станат непригодни за живот през следващите десетилетия


Цели райони на планетата ще станат непригодни за живот през идващите десетилетия поради по-чести и интензивни горещи талази вследствие на световното стопляне, предизвестяват Организация на обединените нации и Червеният кръст, представени от Българска телеграфна агенция.

По-малко от месец преди конференцията за климата COP27 през ноември в Египет, Организация на обединените нации и Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC) призоват в взаимен отчет за подготвеност за идни огромни горещини, с цел да бъдат избегнати забележителен брой смъртни случаи.

Организациите акцентират, че има граници, оттатък които хората, изложени на рискова топлота и мокрота, не могат да оцелеят, както и че има граници, оттатък които обществата към този момент не могат да се приспособят.

" При сегашните траектории горещите талази могат да доближат и надвишават тези физиологични и обществени граници през идващите десетилетия, изключително в райони като Сахел, Южна Азия и Югозападна Азия ", показват те.

Подобна обстановка ще докара до " огромни премеждия и загуба на човешки животи, придвижване на популацията и утежняване на неравенствата ", предизвестяват двете организации.

Според отчета съвсем на всички места, където са налични надеждни статистически данни, горещите талази са най-смъртоносната метеорологична заплаха.

Големите горещини към този момент убиват хиляди хора всяка година и ще стават все по-смъртоносни с увеличението на световното стопляне, споделят в отчета зам.-генералният секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Мартин Грифитс и генералният секретар на IFRC Джаган Чапагайн.

Топлинните талази са причина за някои от най-смъртоносните бедствия в историята. Докладът напомнят тежките последствия от горещата вълна в Европа през 2003 година, която лиши живота на повече от 70 000 души, както и тази в Русия през 2010 година, умъртвила над 55 000 души.

Според отчета специалистите предвиждат доста високи равнища на смъртност от рискови горещини, сравними по мащаб до края на века с всички типове рак.

Тихият убиец 

Тази година цели райони или страни в Северна Африка, Австралия, Европа, Южна Азия и Близкия изток, както и Китай и западната част на Съединени американски щати, се " задушаваха " от рекордни температури.

Докладът напомня, че рисковите горещини са " спокоен палач ", резултатите от който ще се усилват, изправяйки пред големи провокации устойчивото развиване и пораждайки в същото време нови филантропични потребности.

" Хуманитарната система не разполага със средствата да позволи сама рецесия от подобен мащаб. Вече ни липсват средства и запаси, с цел да отговорим на някои от най-тежките филантропични рецесии през тази година ", сподели Грифитс на конференция.

Организациите приканват незабавно да бъдат обезпечени обилни и устойчиви вложения за намаляване на въздействието на климатичните промени и за подкрепяне на дълготрайното пригаждане на най-уязвимите групи от популацията.

Ако излъчванията на парникови газове, които предизвикват изменението на климата, не бъдат понижени по " нападателен " метод, светът ще се сблъска с " невъобразими до момента равнища на рискови горещини ", предизвестяват двете организации. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР