Цели булеварди са празни. Ежегодната инициатива се провежда за трети

...
Цели булеварди са празни. Ежегодната инициатива се провежда за трети
Коментари Харесай

Спряха Абсолютно Всички Автомобили, Вече Не Се Дишаше! Абсолютно Е Забранено Да Се Шофира В

Цели булеварди са празни.

Ежегодната самодейност се организира за трети път в Париж. Тя обаче провокира спорни реакции, отбелязва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Много е симпатично, нормално има огромно придвижване, само че в този момент човек може да върви пешком в центъра на града, това е доста прелестно ", сподели на британски азиатски екскурзиант.

Френска велосипедистка дефинира самодейността като гениална. " Хипер прелестно е да бъдеш спокоен, без коли ", не скри задоволството си тя.

Други обаче разкритикуваха акцията. " За какво служи това? ", попита Пиер Шасре, почитан представител на асоциацията " 40 милиона автомобилисти ". Той дефинира самодейността като чиста проба пиар акция.

" Ако времето не е хубаво в неделя, това ще е ден без пешеходци ", иронизира Шасре.

Денят без коли в Париж в действителност продължава от 11 до 18 ч. Изключение се прави за такситата, публичния превоз и колите за спешна помощ.

Инициативата стартира през 2015 година след избирането на социалистката Ан Идалго за кмет на града година по-рано. " Замърсяването убива ", не стопира да повтаря Идалго на тези, която я подлагат на критика.

Общинските управляващи се хвалят, че за едно десетилетие са понижили автомобилния трафик в Париж с 30 % и вследствие на това качеството на въздуха се е подобрило. Тази наклонност е доказана и от самостоятелни организации.

Френската столица е един от най-гъстонаселените градове в Европа, с голям брой тесни улици, компактно застрояване и напълно малко зелени площи.

Париж заема повърхност от 105 кв. км. За съпоставяне Мадрид се простира на 604 кв. км.

Ню Йорк, Брюксел и Казабланка са измежду многото градове по света, в които има такива дни без коли.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР