Цели 36 години след катастрофата в АЕЦ Чернобил“ редица сортове

...
Цели 36 години след катастрофата в АЕЦ Чернобил“ редица сортове
Коментари Харесай

Гъбите още съдържат Цезий-137 от аварията в Чернобил

Цели 36 години след злополуката в АЕЦ „ Чернобил “ редица сортове диворастящи гъби в Южна Германия имат високо наличие на Цезий-137, което надвишава допустимите правила. Това излиза наяве от нов отчет на немската Служба за радиационна отбрана. Малка част от открития цезий се дължи и на провежданите опити с атомни оръжия през 1950-те и 1960-те години, настояват от Службата.

Региони в Южна Германия са изключително мощно наранени

В комерсиалната мрежа като горна позволена граница за Цезий-137 се счита нормата от 600 бекерела на един кг прясно набрани гъби. В отчета на немската Служба за радиоактивна отбрана може да се прочете кои райони на страната и кои типове гъби са изключително мощно инфектирани с радиоактивност.

Става дума да вземем за пример за някои области на Бавария, Алпите и долините югозападно от Дунава – край град Инголщат. Гъбите, набрани по тези места, не би трябвало да се употребяват в огромни количества, предизвестяват от Службата.

Стойности над 4000 бекерела

В отчета са систематизирани резултати от измервания, правени от 2019-та до 2021 година. От тях излиза, че някои типове диворастящи гъби – да вземем за пример Жълтата сърненка, известна също като Овчи крайник демонстрира изключително високо наличие на радиоактивен цезий – стойностите от време на време надминават и 4000 бекерела на кг.

Различни типове патешки крайник, манатарки, млечници, гълъбки, сиви мухоморки, бели копринени гъби и други демонстрират стойности от над 1000 бекерела на кг.

Култивираните гъби не са наранени

Печурките, кладниците и другите култивирани типове гъби не са наранени от високата радиация. Съдържанието на Цезий-137 в тях е извънредно ниско и е сравнимо със наличието му в други селскостопански артикули.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР