Цели 19 000 материала с екстремистко съдържание са били изтрити

...
Цели 19 000 материала с екстремистко съдържание са били изтрити
Коментари Харесай

Ал Кайда и Ислямска държава стават все по-дръзки в интернет

Цели 19 000 материала с екстремистко наличие са били изтрити през 2017 година по поръчка от ГДБОП и други европейски полицейски служби, които работят взаимно с Европол. Това демонстрира годишният доклад на Министерство на вътрешните работи.
Съобщенията са свалени от 53 отворени интернет платформи - обществени мрежи, уеб сайтове за видеосподеляне и други Те са били оповестени на над 10 езика, оповестиха за в. " Сега " от ГДБОП. Става въпрос за обществени изявления, а не за постове в затворени чатове или групи. Сред изтритите постове няма на български език, а ГДБОП не разполага с информация за съпричастност на български жители към изявленията, пропагандиращи принуждение.
Отделно има нарастване на екстремистките изявления. В края на 2016 година на страницата на Европол е посочено, че през миналите 12 месеца са отстранени 11 000 известия на 8 езика.
Премахването на известия, които пропагандират принуждение, се прави от профилирани звена в службите в другите страни. Тяхната работа се управлява от Европол. Често се случва една полицейска работа да прави поръчка поради известие, което е засякла. Тази поръчка обаче се извършва от друга страна, защото сървърът със известието се намира на нейна територия.
Наблюдението за екстремистко наличие се прави от профилирани звена, точки за достъп, във всяка национална полицейска работа. Техните дейности се координират от звеното Internet Referral Unit в Европол (EU IRU).
" По силата на съглашение с страните членки EU IRU се концентрира върху сезиране за наличие, оповестено от " Ал Кайда " и " Ислямска страна ". Идентифицираното екстремистко или терористично наличие се показва на платформите на обществени медии, които работят в сходство със личните си правила за унищожаване на наличие. Посочването на терористично и екстремистко онлайн наличие на засегнатите онлайн снабдители на услуги не съдържа насилствен акт, решението за унищожаване на наличието се взема от доставчика на услугата. EU IRU не отстранява известия, защото това не е част от пълномощията му. В последна сметка към 85% от посочените известия биват унищожавани ", оповестяват от Европол. Оттам не дадоха отговор каква част от поръчките за унищожаване са направени от България, защото не дават данни за обособените страни.
Последната огромна интервенция на профилираното звено бе в края на април. Тогава от Европол оповестиха, че са атакували " осведомителната организация " на ИДИЛ Amaq News Agency. В интервенцията участваха службите на България, Белгия, Франция, Холандия, Румъния, Англия и Канада. Според известието на Европол дейностите на отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП са довели до " изземване на цифрови доказателства ". Холандската полиция пък е иззела сървъри на ИДИЛ в Холандия. Такива са били конфискувани и в Канада, и Съединени американски щати. Тогава шефът на Европол Роб Уейнрайт съобщи, че акцията е направила пробойна в способността на ИДИЛ да популяризира агитация и да радикализира младежите в Европа.
По български
В България най-често наблюдението в интернет от страна на ГДБОП и ДАНС се свързва със случаи, при които има гневни рецензии към ръководството. Историческа остава полицейската онлайн " профилактика " около визитата на съветския патриарх Кирил у нас. Тогава полицията изиска пояснение от Олена Коцева, ръководител Сдружението на украинските организации. Тя изрази възмущението си във Фейсбук от казаното от съветския патриарх Кирил в изявление за Българска национална телевизия. " Това се прави постоянно, освен в този момент поради патриарха. Тези неща се вършат и за всеки различен наш посетител, освен посетител, имаме си процедури, ревизираме си ", съобщи Радев. Няколко месеца по-рано ГДБОП привика жителя Васил Коцев за пояснения, тъй като бе писал закани против премиера Бойко Борисов във Фейсбук. Премиерът персонално му се извини.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР