Цели 18 на сто от работодателите у нас планират да

...
Цели 18 на сто от работодателите у нас планират да
Коментари Харесай

Проучване: Един от петима работодатели готви съкращения

Цели 18 на 100 от работодателите у нас възнамеряват да свият екипите си в интервала октомври 2023 година - март 2024 година, демонстрира постоянното изследване на Българската конфедерация на заетостта (БКЗ) измежду 1200 компании.

По същото време през предходната година такива планове са имали 4% по-малко от запитаните - 14%.

Най-голям е делът на тези, които ще запазят броя на чиновниците си през идващите 6 месеца - 38%. 28% ще наемат нови хора, а 16% още не са решили. За съпоставяне, в интервала октомври 2022 година - март 2023 година по 43% чакаха да усилят екипите си или най-малко да не позволен понижаване на броя заети.
 Кои са регионите с най-висока безработица у нас и какво е заплащането в тях
Кои са регионите с най-висока безработица у нас и какво е заплащането в тях

Според данните на Евростат и Национален статистически институт

По промишлености и градове

В IT бранша фирмите, които ще назначават, са с 21% повече от тези, които ще редуцират. След него се подреждат аутсорсингът и производството (+12%) и търговията на едро и дребно (+11%).

Няма бранш, при който съкращаващите да са болшинство, като най-близо са в добивната индустрия, където разликата е единствено 1% в интерес на тези компании, които ще наемат чиновници през идващите месеци.

Спрямо предходната година по същото време, оптимистите в осведомителните технологии понижават, до момента в който в производството и аутсорсинга резултатите са постоянни.
 Къде в страната имаше най-вече безработни през 2022-а и къде са плащани най-високи компенсации
Къде в страната имаше най-вече безработни през 2022-а и къде са плащани най-високи компенсации

Оказва се, че мажете получават доста по-високи компенсации от дамите

В София планиращите нови назначения са с цели 65% повече от тези, които ще редуцират, само че на годишна база въпреки всичко има 5-процентова смяна в отрицателна посока. Пловдив и Русе прогресират до +12% и +6%, до момента в който във Варна и Бургас измененията са в границите на % (+10% и +7%).

Кой ще работи

Според БКЗ работодателите " плануват непретенциозен, само че постоянен пазар на труда ".

" Въпреки че равнището на безработица остава ниско, работодателите не престават да изпитват компликации да привлекат фрагменти с нужните умения. Те, въпреки това, не могат да намерят работодатели, които да отговорят на упованията им за възнаграждение и благоприятни условия за кариерно развиване. Ето за какво е неотложно фирмите да преразгледат условията си за наложителни умения и да внедрят тактики за придобиването им на работното място, " разяснява Надя Василева, ръководител на БКЗ.

В същото време, обаче, цели 57% от фирмите са подготвени да наемат чужденци при по-лесна и бърза процедура за това.
 Снимка 637327
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР