Целевата дата за въвеждане на еврото у нас е януари

...
Целевата дата за въвеждане на еврото у нас е януари
Коментари Харесай

Как ще преизчисляваме цените в евро

Целевата дата за въвеждане на еврото у нас е януари 2024-та година. Според служебния министър на финансите Росица Велкова, макар влошаващите се финансови индикатори, към момента страната ни има късмет да съблюдава този период.

Но по какъв начин ще се преизчиляват цените от лев в евро?

При преизчисляването на цените от лв. в евро би трябвало да се вземат поради всичките пет знака след десетичната запетая, според концепцията за закон за приемане на еврото, оповестена на уеб страницата на Министерството на финансите.

В нея е посочено, че изчисляването на новите цени в евро ще се прави посредством използването на настоящия закрепен валутен курс от 1.95583 лв. за 1 евро.

Закръгляването на цените ще се прави, като се взема поради третия знак след десетичната запетая, само че изчислението наложително ще се прави при цялостното използване на петте знака във закрепения курс. Ако третият знак е еднакъв или по-голям от пет, закръглянето става нагоре. В противоположен случай, то е надолу.

Това на процедура значи, че в случай че една стока коства 50 лв. сега на въвеждане на еврото, когато се преизчислява в евро, би трябвало тази стойност да бъде разграничена на 1.95583, оповестява БНР. Получената сума до третия знак е 25.564 или 25 евро и 56 евроцента, защото третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет.

Цените би трябвало да бъдат оповестени в двете валути месец, откакто бъде взето решението за въвеждането на еврото у нас и ще останат до една година след фактическото влизане в еврозоната. Възможността да се употребяват двете валути по едно и също време ще бъде единствено един месец, само че шест месеца ще да се обменят левове в евро без такси.

В плана на идея е разказано по какъв начин ще работят кредитните институции и по какъв начин ще стане преизчисляването на разнообразни финансови принадлежности.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР