Цеко Минев, сн. БГНЕС В продължение на 17 години фирмата

...
Цеко Минев, сн. БГНЕС В продължение на 17 години фирмата
Коментари Харесай

Прокуратурата също видя беззаконията на Юлен в Пирин. Виновни няма


Цеко Минев, сн. БГНЕС

В продължение на 17 години компанията " Юлен " е употребила 64% по-голяма повърхност от заложената в концесионния контракт за ски зона на Банско в Национален парк " Пирин ". Това откри инспекцията на прокуратурата по подадения през февруари сигнал на партия " Зелените ". Министерският съвет не е подхванал никакви ограничения да приключи беззаконието, макар че страната е била изцяло наясно със обстановката. Наказателна отговорност за тази занемареност няма да се търси, тъй като прокуратурата не е разкрила предумисъл в дейностите на длъжностните лица.

Това е изложено в писмото, което основният прокурор Сотир Цацаров написа до премиера Бойко Борисов по отношение на инспекцията на концесията. Цацаров предлага на Министерския съвет неотложно да промени концесионния контракт на " Юлен ", с цел да го съобрази с настоящите закони. Освен това се предлага държавното управление неотложно да предприеме ограничения, с цел да вкара " Юлен " в площта, за която компанията заплаща концесионна такса – 99.55 хектара. " Юлен " употребява 164.78 хектара от планината и това е известно на страната още от 2011 година

В писмото на Цацаров до Борисов се прави цялостен обзор на историята на концесията в Пирин. Изброени са обстоятелствата, за които от години сигнализират редица неправителствени организации и поради които постоянно избухват митинги.

Концесионният контракт с " Юлен " е подписан през ноември 2001 година за територията от 99.55 ха. През 2010 година екоминистерството поръчва цялостно геодезическо замерване на действително употребяваната повърхност. Оказва се, че " Юлен " експлоатира 164.78 ха, което е близо 64% повече от площта по контракта. На това съображение министърът на околната среда в първия кабинет " Борисов " Нона Караджова предлага държавното управление да предприеме три вероятни ограничения – преустановяване на концесията; вкарването на " Юлен " в територията, за която плаща; изменение на концесията.

На 29 юни 2011 година Министерският съвет с министър председател Бойко Борисов организира оперативно съвещание, което приключва с изречението, че се приема разновидността с изменение на концесията. Изрично решение обаче не е взето. След това държавното управление се занимава най-вече с организирането на разнообразни работни групи по казуса, без да го реши. Междувременно Сметната палата открива, че страната не упражнява ефикасен надзор върху " Юлен ". Едва на 7 март тази година " Юлен " внася свое предложение за смяна на концесионния контракт.

За последните 14 години в районната и окръжната прокуратура в Благоевград са импортирани общо 18 сигнала за хипотетични закононарушения, свързани с концесията в Пирин. Всички инспекции по тях са прекъснати без последици. Говорителят на основния прокурор Румяна Арнаудова изясни във вторник, че е почнало преразглеждане на тези сигнали. По два от тях прекратяването е анулирано.

Престъпления в ски федерацията?

На този декор прокуратурата прави инспекция на данни за длъжностни закононарушения и занемареност при сключването на контракти сред Министерството на младежта и спорта (ММС) и Българската федерация по ски с президент Цеко Минев, който е главен акционер в Първа капиталова банка и за който се счита, че е притежател на " Юлен " и " Витоша ски ", само че ПИБ отхвърля, а страната и Българска народна банка мълчат.

От 2004 година до 2018 година Министерството на младежта и спорта е субсидирало федерацията по ски с общо 40 милиона лв..

Партия " Зелените " от години твърди, че финансирането на надпреварите от международната купа по ски, проведени от федерацията на Цеко Минев, свързван непосредствено с концесионера на Банско даже от премиера Борисов, надвишава таксите, плащани на страната за използването на ски зоната в Банско.

Сега прокуратурата позволява, че има занижен надзор от спортното министерство върху Българската федерация по ски. Румяна Арнаудова даде за образец по какъв начин " единият от докладите на Цеко Минев до министерството даже не е подписан от самия Цеко Минев ".

Прокуратурата не е открила кой е действителният притежател на " Юлен "

Прокурор Арнаудова обаче посочи, че държавното обвиняване към момента не е разкрило връзка сред Цеко Минев и " Юлен ", само че инспекцията продължавала.

Прокуратурата няма да вика на разпит Бойко Борисов, който непосредствено разгласи, че Минев стои зад " Юлен ". По думите на Арнаудова тези инспекции се вършат по документи, а не по изказвания на физически лица.

В същото време прокуратурата е правила инспекциите си единствено въз основа на информация от Търговския указател и наличните данни в българските институции. Публично знае се, че действителните притежатели на " Юлен " са скрити зад офшорки. Прокуратурата не е правила инспекции на офшорки в Кипър и Вирджинските острови.

По документи номинален притежател на " Юлен " е обществено слабият кипърски жител Георгиус Георгиу.

Румяна Арнадова отхвърли обект на инспекцията да е финансирането на " Юлен " от Първа капиталова банка и произлизащите от това възможни нарушавания на рестриктивните мерки за кредитиране на свързани лица.

Тома Белев: Невъзможно е предоговаряне на концесията

Тома Белев от обединението " За да остане природа в България " разяснява пред Mediapool, че настоящият закон за концесиите не разрешава " Юлен " и страната да сключат анекс към концесия, който изцяло да промени изискванията ѝ. Той изясни, че законът позволява анекси, в случай че има увеличение до 30% на първичната повърхност на концесията и до 30% на първичната инвестиция.

Тома Белев сподели, че самите " Юлен " към този момент са се похвалили, че са създали два пъти по-големи вложения от обещаното. Площта на концесията също ще бъде проблем, тъй като " Юлен " употребява 64% по-голяма повърхност от тази по контракт.

" Важното е, че прокуратурата откри обстоятелствата, което ние твърдим от години. Сега най-хубавият вероятен излаз за " Юлен " ще е да се върне до концесионната си повърхност от 99 хектара. Всичко друго допуска нов конкурс за концесионер на ски зоната ", сподели Белев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР