ЦЕФТА е най-доброто потвърждение, че страните от Западните Балкани все

...
ЦЕФТА е най-доброто потвърждение, че страните от Западните Балкани все
Коментари Харесай

ЦЕФТА е мъртва, да живее ЦЕФТА

ЦЕФТА е най-хубавото удостоверение, че страните от Западните Балкани към момента не са подготвени за участие в Европейски Съюз. Ще бъде позитивен сигнал още един път да се опитаме да преодолеем балканската недозрялост и благодарение на ЦЕФТА да създадем крачка напред.

Централноевропейското съглашение за свободна търговия (ЦЕФТА) за огромна част от последните страни, които се причислиха към Европейския съюз, служеше като преддверие пред присъединението към съюза, т.е. като самобитна генерална подготовка за единния пазар. Първоначалният ЦЕФТА контракт е подписан от страните от Вишеградската група, т.е. Полша, Унгария и Чехословакия на 21 декември 1992 година в Краков, Полша, и същият влезе в действие през юли 1994 година За тези страни ЦЕФТА означаваше златен билет за ускорено влизане на единния пазар на Европейски Съюз - тези страни освен бележеха нужния бърз напредък на съвместен продан в годините, които предшестваха присъединението към Европейски Съюз, само че и сътвориха здрава обща основа този напредък ускорено да продължи и откакто станаха членки на съюза.

За страдание районът на Западните Балкани не може да се похвали с еднакъв резултат. Въпреки че за страните от Западните Балкани се ползва към този момент съвсем 12 години, цифрите демонстрират, че икономическите последствия от този контракт са, в минимална степен скромни и даже разочароващи. В общият размер на продан със страните от ЦЕФТА района взе участие със съвкупен продан от 20,5% през 2008 година, а през 2017 година се свежда единствено до 10,56%, т. е. от общата обмяна на стойност 2,18 милиарда щатски $ през 2008 година, през 2017 година общия продан със страните от ЦЕФТА района е понижил до 1,41 милиарда $.

Когато към това се прибави събитието, че съвсем всяка откогато членки на контракта са страните от Западните Балкани решаваме " спешна обстановка ", в която една страна взема решение да вкара изключителни търговски ограничения, по единствено за нея ясни и основателни аргументи, излиза наяве за какво би трябвало да повдигаме въпроса за преразглеждането му.

Двата косовски образеца през последните няколко месеца са единствено част от тази безславна процедура на държавите-членки на ЦЕФТА, трансграничните политически въпроси да се пробват да се вземат решение с стопански ограничения - преди, такива образци даваха и Сърбия, Босна и Херцеговина, и даже Македония.

Но в такива обстановки никой не печели - а загубата е обща за стопанската система на всички страни от Западните Балкани.

Без принадлежности и механизми, с които да се подсигурява неговото поредно използване във всеки един миг, както използването му в такива обществено-политически среди като района на Западните Балкани, ЦЕФТА контракт е мъртъв. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР