Царят на вица - арх. Боян Чинков, който вкара Пловдив

...
Царят на вица - арх. Боян Чинков, който вкара Пловдив
Коментари Харесай

Ретро фестивал разказа за Асеновград през 30-те

Царят на вица - арх. Боян Чинков, който вкара Пловдив в комунизма с мекици без пари, стана част от ретро фестивала „ 30-те години на ХХ век в Асеновград”. Събитието събра доста асеновградчани през уикенда.

С изложбата „ Модерни времена “ основателите от Сдружение " Станимашка Фотографчийница " припомниха творчеството на фамозния проектант, построил доста здания в Станимака, само че и под тепетата. „ Арх. Боян Чинков е един от първите, организирали известните през днешния ден акции с имена “пърформанс” и “флашмоб”. Само че неговите митинги са били ориентирани против парадоксите на социалистическите канони. Помните акцията с безплатните банички в Пловдив “, сподели за „ Марица “ Атанас Кендев от „ Станимашка Фотографчийница ".

Ретро фестивалът продължи с разговор-дискусия за „ Процесите в модернизацията на града и развиването му през 30-те “. Организаторите бяха подготвили и специфична галерия - „ Построено и основано в Асеновград в 30-те години на ХХ век “.

Едната от вечерите приключи с прожекция на кино лентата „ Забравеният градосъздател - проектант Матей Матеев “.

В рамките на фестивала (на 18 септември) беше показан електронният указател на монументи и детайли на градската среда в Асеновград. В програмата излъчиха и нови епизоди от кино лентата „ Изгубеният Асеновград “. Голямата изненада за локалните беше да видят по какъв начин са изглеждали транспортните средства от 30-те години на ХХ век. Партньор на самодейността е Община Асеновград, която подкрепя и финансово уредниците от „ Станимашка Фотографчийница ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР