Царският дворец в Баня се продава за 11 милиона лева.

...
Царският дворец в Баня се продава за 11 милиона лева.
Коментари Харесай

Царят се разделя срещу 11 милиона лева с единствения безспорен имот, наследен от баща му

Царският замък в Баня се продава за 11 милиона лв.. Единственият неоспорим парцел на Симеон Сакскобургготски, завещан от татко му, се предлага дружно с винарската маза и лозя. Новината се разнесе в района по отношение на делата, които наследникът на последния български цар Борис Трети води за останалите царски парцели, написа " Марица ".

Според локалните преди към два месеца в Баня са идвали купувачи, които са оглеждали къщата на Симеон Сакскобургготски. Но до договорка не се е стигнало поради утроената цена на парцела, предлаган за 2.5 милиона евро в съветски уебсайт през 2014 година.

Тогава локален човек описа, че в градчето е идвал руснак, млад мъж, който се показал за работещ във уеб страницата, разгласил обявата за продажбата. Той споделил, че посещава Баня особено поради тази публикация.

Ключът за двореца в Баня се държи от винарска маза „ Розова долина” АД. Дружеството се грижи за парцела на царя, а още след приватизацията на винпрома в края на 90-те години Сакскобургготски даде фамилния герб за етикет на виновността, създавани от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) „ Розова долина”.

Последната ми среща със Симеон Сакскобургготски бе в двореца Врана на неговия празник, съобщи кметът на градчето Стамен Гешев. Месец по-рано той получи покана за честването на 80-годишнината на царя паралелно с коронованите глави от европейските кралски дворове, братовчеди на рожденика и българските министър председатели от последните десетилетия. Сакскобургготски бе декларирал на Стамен Гешев, че скоро ще си пристигна в Баня.

Дворецът в Баня бе първият адрес на Сакскобургготски в България след завръщането му от заточение през 90-те години. Няколко пъти той упражни правото си на глас в Баня, а през 2002 година спомага напълно за оповестяването на Баня за град.

Нямам информация за дейностите и желанията на царското семейство по отношение на парцела им в Баня, съобщи през вчерашния ден изпълнителният шеф на винарска маза „ Розова долина” Петър Герджиков. Не заемам позиция, която задължава притежателите да ме осведомят за покупко-продажбите, които възнамеряват, посочи той.

Винарската маза поддържа обекта. А от близо две години дворецът е отворен за гости.

Дворецът в Баня е единственият неоспорим парцел на Симеон Сакскобургготски от преди 1947 година, когато България бе оповестена за република.

Сградата е издигната и приключена през 1929 година. Тя е проектирана от проектант Иван Васильов, едно от светилата в архитектурата. Тя е издържана в духа на българските обичаи. Сградата е двуетажна, огромен салон и столова посрещат гостите на партерния етаж. В къщата се пазят персонални движимости на цар Борис Трети, както и доста фамилни фотоси, албуми и дарове на Симеон Сакскобургготски.

В двора има и друга, по-малка постройка, в която преди време е била настанена защитата на Борис Трети. Преди повече от 20 години е устроена като дегустационна зала.

Паркът към къщата също е незабравим. Той е строен дружно с нея по всички правила на парковото изкуство и в него не престават да порастват скъпи дървесни типове и рози.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР