Царски орел в тежко състояние е открит в безпомощно състояние

...
Царски орел в тежко състояние е открит в безпомощно състояние
Коментари Харесай

Царски орел открит с 16 сачми в тялото

Царски орел в тежко положение е открит в безпомощно положение в равнища покрай град Ямбол. Екип на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) съумява да открие птицата, с помощта на поставения й GPS/GSM предавател.

Птицата е настанена в Спасителния център за диви животни на " Зелени Балкани ", а прегледът открива, че орелът е прострелян с ловно оръжие, със счупено ляво крило. Снимка с рентген открива 16 сачми в тялото му. Орелът несъмнено е жертва на бракониери, уверени са от Българско дружество за защита на птиците.

Сачми са открити из цялото тяло, в това число в региона на крайните прешлени на гръбнака, където могат до доведат до трайно обездвижване на орела. Според ветеринарните експерти на Спасителния център, където птицата се лекува, положението й продължава да бъде сериозно.

Царският орел е млада птица, маркирана с GPS/GSM предавател това лято в гнездо в региона на град Елхово. Предавателите дават опция да се получава информация в действително време за точните географски координати на местоположението на птиците и да се следи тяхното положение. Данните от сателитната и GPS/GSM телеметрия разкриват значима информация за типа, в това число и за заканите, които заплашват популацията му. Конкретният случай е образец за една от най-сериозните закани - противозаконният лов.

Сигнал за случая е подаден до всички виновни институции, в това число и до прокуратурата, от където от Българско дружество за защита на птиците се надяват бързо да образуват досъдебно произвеждане.

Царският орел е международно заплашен тип и неговото гонене попада под наредбите на Наказателния кодекс, който планува наказване отнемане от независимост до 5 години и санкция от 5 000 до 20 000 лв..

От сдружението напомнят, че едвам преди няколко дни бе арестуван нарушител, умъртвил десетки застрашени от изгубване птици и бозайници и сега тече следствие по случая. За последните няколко години има още три случая на простреляни царски орли, известни, с помощта на предавателите.

Царският орел е един от най-емблематичните типове на българската природа, уважаван от предците ни като свещена птица, който прогонва градоносните облаци и избавя реколтата. В последните години, с помощта на дългогодишни и целенасочени природозащитни старания, броят на гнездата му в България се усили до 46. Загубата даже единствено на една птица се отразява пагубно на цялата популация. Стрелбата по подобен тип е деяние, ориентирано освен против напъните по опазването му, природата и типа, само че и против морала и традициите на народа ни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР