Църквата в търговищкото село Руец е обновена с дарения на

...
Църквата в търговищкото село Руец е обновена с дарения на
Коментари Харесай

Обновената църква в село Руец отвори врати за църковен брак


Църквата в търговищкото село Руец е актуализирана с дарения на пари и персонален труд на локалните хора. От години храм „ Св. Рождество Богородично “ се нуждаеше от ремонт, а с всяка последваща постройката се разрушаваше, ставаше все по неугледна и неприветлива за миряните. След възраждането й тук е подписан първият от десетилетия църковен брак. 

Идеята за възраждането ѝ идва от десетина млади фамилии, които избират спокойствието на селото пред живота в близкия град, споделя пред Българска телеграфна агенция Божанка Дамянова – член на църковното настоятелство и индивидът, който и за положително, и за неприятно отваря черквата. Защото духовник тук служи само по-големите християнски празници. 

Зародилата се концепция гладко се подема и от други хора  в селото. Пример за дарителство дават девойките и девойките от лазарската група. Те първи подаряват 222 лв. - събрани от лазаруването, за ремонт на храма. Взема се решение всяко семейство да даде своята милостиня за богоугодното дело – кой колкото може и колкото му е на сърце, добави Дамянова. 

Сумата в касата последователно набъбва и със стоплянето на времето към този момент се мисли за действия. През лятото в родното село си идват и гурбетчии, които макар че са мюсюлмани, също прегръщат концепцията и заделят пари. Един от тях подарява крупна сума. Майстор строителят Димитър Георгиев, родом от Болярово, само че от три години живеещ в Руец, се наема да ремонтира храма безвъзместно. Съпругата му Ангелина  пък се заема с почистването на мебелите и иконите. Куполът е освежен с дарения, кметът Ибрям Садулов дава боята за него и по този начин обителта се възражда. С непринуден труд е измит дворът, посадени са и дръвчета. Жени подаряват направени от тях гоблени икони. В дейностите са вложени близо 5 000 лв.. 

„ Притеснявахме се дали ще успеем за 15 август, когато православната църка празнува Успение Богородично. Но… с божията помощ и с всеобщи старания нещата се случиха “, споделя Божанка Дамянова.

В актуализирания храм в празничния ден се подписва и църковен брак – семейство Петър и Божанка Дамянови събират близки и другари, с цел да се врекат и пред Бог, макар че към този момент 20 години живеят дружно и се радват на пораснала щерка. Църквата отваря порти за венчавка с над 260 посетители, сватбата се провежда съгласно българските обичаи и традиции, а всички посетители са в национални носии.

Днес, откакто обновената черква радва миряните, те мислят и за поправяне на пристройката към нея. В бъдеще, в случай че се съберат средства, помещението може да се употребява за образуване на помени, сподели още Божанка Дамянова.

По думите на локалните и други фамилии са изявили предпочитание да се врекат във честност и пред Господ тъкмо в храма в Руец. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР