Църквата в северния иракски град Мосул изнесе коледна служба за

...
Църквата в северния иракски град Мосул изнесе коледна служба за
Коментари Харесай

За първи път от години християните в Мосул честват Коледа

Църквата в северния иракски град Мосул изнесе коледна работа за първи път, откакто градът в продължение на три години бе под контрола на „ Ислямска страна ". Църквата „ Св. Павел ", която сега е единствената настояща в града, отпразнува Коледа на фона на засилени ограничения за сигурност, написа „ Индипендънт ", представен от „ Фокус ".

Най-малко 100 християни са участвали на службата в Източен Мосул, както и огромен броя локални мюсюлмани, с цел да показват поддръжка за своите съседи. Портретът на християнин, погубен страдалчески по време на окупацията на „ Ислямска страна " е изложен пред църквата, с цел да служи за мъчително увещание за скорошните инциденти на града.

Иракските въоръжени сили изгониха джихадистката формация от Мосул през юли след месеци кървави боеве. Докато „ Ислямска страна " владееше града отбелязването на християнските празници в града бе рисково. Групата караше вярващите да одобряват исляма, да заплащат налог джизие или да умрат, като доста християни взеха решение да избягат.

„ Вярата и вярата ни бяха тук ", съобщи отец Табет Хабиб.

„ Това ни накара да дойдем тук, да отпразнуваме Коледа и да кажем на света, че сме християни ", добави той.

По-рано този месец иракският министър-председател Хайдер ал Абади разгласи за сполучлива траялата три години акция за изгонването на ИДИЛ от рамките на страната.

Преди „ Ислямска страна " да завладее Мосул през 2014 година в града имаше християнска общественост от 35 хиляди души.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР