Църквата Света Неделя е един от емблематичните храмове в София,

...
Църквата Света Неделя е един от емблематичните храмове в София,
Коментари Харесай

Защо погребват патриарха в църквата „Света Неделя“?

Църквата " Света Неделя " е един от емблематичните храмове в София, отдаден на света великомъченица Неделя. Именно там е поискал да бъде заровен починалият патриарх Неофит.

Тленните му остатъци ще бъдат положени в черквата в събота , когато ще бъдат докарани с литийно шествие от катедралния храм " Св. Александър Невски "

Освен глава на Българската православна черква, приживе дядо Неофит беше и митрополит на София . Именно " Света Неделя " е катедралата на Софийската света митрополия , което изяснява и желанието на патриарха там да бъде неговият гроб. Желание, което бе почетено от Светия синод.

Последният дом на Неофит I е място, тясно обвързвано с неговото израстване в църковната подчиненост - точно в катедралния храм той е ръкоположен от патриарх Максим за йеромонах, а по-късно е възведен и в архимандритско достолепие.

В " Света Неделя " той отслужва и първата си света Литургия като кириарх на Софийска св. митрополия и патриарх на 10 март, 2013 година

Древното минало на катедралата е забулено в неопределеност. Вероятно първичната черква е била издигната още през през X в. и както други тогавашни софийски храмове е била с каменни основи, а нагоре с дървена структура. През XIX и първите десетилетия на XX век храмът се наричал „ Свети Крал “ , защото в него се съхранявали мощите на сръбския крал Стефан Милутин.

От южната страна на храма е заровен екзарх Йосиф I, който умира през 1915 година Три години по-късно почива Софийският митрополит Партений, който е заровен от северната страна на храма.

Най-тежкият миг за църквата " Света Неделя " е може би датата 16 април 1925 година когато по време на опелото на ген. Константин Георгиев е осъществен атентат . На него са участвали всички министри, доста генерали и офицери, държавни и политически дейци, както и доста жители. Очаквало се и идването на цар Борис III, който обаче просрочен .

Храмът е опустошен, а в резултат на избухналия гърмеж умират 193 души, други към 500 са ранени. Смята се, че това е най-тежкият терористичен акт в историята на България, а по това време и в света. След този кървясъл терористичен акт на военната организация на Българска комунистическа партия църковното настоятелство възобновява храма, който е стартира да посреща още веднъж миряни през 1933 година, написа dariknews.bg.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР