Църквата Св.Св. Петър и Павел в драгоманското село Беренде няма

...
Църквата Св.Св. Петър и Павел в драгоманското село Беренде няма
Коментари Харесай

Църквата Св. св. Петър и Павел в Беренде ще бъде реставрирана

Църквата " Св.Св. Петър и Павел " в драгоманското село Беренде няма да бъде премествана. Директорът на Националния исторически музей- професор Божидар Димитров заяви за Българска национална телевизия, че храмът ще бъде реставриран. Църквата няма нотариален акт, а мястото, на което е издигната датира още от времето на Цар Иван Асен II.

Беренде, Драгоман

Църквата " Св.Св. Петър и Павел " е на към километър от драгоманското село Беренде. Пътят до нея е планински и мъчнопроходим. Легендите описват, че когато цар Иван Асен Втори идва в местността, поръчва да се построи храма, на чийто вход изографисват родословното дърво на рода Асеневци.

Няколко века по-късно гробищният храм се нуждае от незабавна реституция. Стенописите в църквата са неповторими и оповестени за монумент на културата. А неналичието на нотариален акт, спъва ремонтните действия по храма.
Проф. Божидар Димитров - шеф на НИМ: " Местните хора си бранят църквата, те се надяват след време тя да притегли туристи, е добре ще им оказа помощ, т.е. ще поема разноските по възобновяване на стенописите.Те освен, че са зарязани, такива, каквито са били преди 800 години, само че и са замазани някой от тях, от последния духовник, това е отстранимо, популярност Богу! "
Първоначално концепцията на проф. Димитров е храмът да бъде изместен в двора на Националния исторически музей. След диалог с Министерство на културата, реставратори и Община Драгоман, взема решение, че е по-добре храмът да бъде реставриран на мястото си.

Табели къде се намира храмът няма. Само локалното население може да ви води до него. С Венцислав Аспарухов от църковното настоятелство откриваме мястото. Той работи по възобновяване на храма към този момент 10 години. Разказва, че църквата " Св. Св Петър и Павел " липсва в кадастъра, което забавя реставрацията й.

През 2007 година изчезва медният покрив и стартира увреждането на стенописите.
Венцислав Аспарухов, член на Църковното настоятелство към с. Беренде: " Вода проникваше през свода, подмокряше стенописите, ето това воалиране, което набюдавате е оттогава. До този миг тези фрески, воалираните, бяха ясно забележими. В момента са замазани от избитите соли. " Маргарита Люцканова - гражданин на селото от 2005 година: " Тази черква би трябвало да се възвърне и да се даде опция на този край да живне. "
От Община Драгоман дават обещание да оказват помощ за спасяването на храма.
Лидия Банкова - заместник- кмет на община Драгоман: " От тук нататък ще текат процедури, с цел да се извади нотариален акт... 80% от достъпа до църквата е благосъстоятелност на АПИ. Вече имаме информация, че тази права - Драгоман - Годеч ще бъде реновирана напълно, по този начин, че няма да има проблем с достъпа... В момента, в който се рехабилитира, както споделих, главният път Драгоман-Годеч, на всички места ще сложим обозначения, които са си според специфичните условия. "
Преди години Софийската Света митрополия също оказва помощ като прави дренаж за отвеждането на водите към църквата.
Отец Ангел Ангелов - нравствен надзирател при Софийска Света Митрополия: " Каквото зависи от Софийска Света Митрополия и като помощ, каквото ние надлежно можем да отдадем ще бъде изпълнено, това е наш дълг. "
Църквата " Св.Св.Петър и Павел " е монумент на културата още от 1927 година. В писмена позиция от Министерството на културата декларират, че ще спомагат за реставрацията на храма при препоръчани планове и при съблюдаване на Закона за културното завещание.

По Бюджетна стратегия " Опазване на недвижимото културно завещание " за консервация и реституция на недвижими културни полезности може да се кандидатства, като в Министерството на културата се внасят стимулирани претенции за целева поддръжка на действия, директно ориентирани или подпомагащи консервацията и реставрацията на недвижимите културни полезности.

Ако всичко върви по проект - реставрацията на стенописите ще продължи към 6 месеца. Професор Димитров дава обещание на място да изпрати реставратори, работили по Боянската черква.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР