Църквата противопоставя на учението на Константинополската Патриаршия за първенството принципа

...
Църквата противопоставя на учението на Константинополската Патриаршия за първенството принципа
Коментари Харесай

Украинската православна църква: Съвременната криза в световното Православие е криза на съборността

Църквата опълчва на учението на Константинополската Патриаршия за шампионата правилото на съборността - за това подсети Борисполският и Броварски митрополит Антоний в изявлението си на 11 ноември 2021 година на съвещанието на Международната конференция «Съборността на Църквата: богословски, канонически и исторически измерения».

Митрополит Антоний, който е ръководещ делата (секретар) на Украинската Православна Църква, е убеден: рецесията в международното Православие може да се преодолее единствено посредством привикване на Всеправославен Събор, против което е Константинополската Патриаршия.

«Учението за шампионата във Вселенската Църква, което се формулира от богословите на Константинополската Патриаршия, е за нас недопустимо. Това обучение стана сериозна опасност за единството на международното Православие. Практическото реализиране на това схващане води до рушене на съборната основа на църковното управление», означи епископ Антоний, представен от Информационно-просветния отдел на Украинската Православна Църква с позоваване на

По разбиране на митрополит Антоний актуалната рецесия в международното Православие е рецесия на съборността, а «самият принцип на съборното устройство на Църквата, ясно посочен в Новия Завет, е под заплаха».

«Днес ние би трябвало да се върнем към апостолското схващане за църковните събори като изключително средство за знание на Божествената Истина. Ние би трябвало да помним, че точно на Съборите по необикновен метод работи благодатта на Светия Дух, наставляваща Църквата в истината. И през днешния ден, когато Православната Църква се е оказала в тежка рецесия, ние би трябвало без боязън и с цялата допустима отговорност да прибегнем към това избавително средство, с цел да намерим излаз от сложната ситуация», означи митрополит Антоний.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР