Църквата Преображение Господне в Поморие, която е най-старият действащ храм

...
Църквата Преображение Господне в Поморие, която е най-старият действащ храм
Коментари Харесай

Най-старият действащ храм по Южното Черноморие се руши

Църквата " Преображение Господне " в Поморие, която е най-старият настоящ храм по Южното Черноморие - част от културното ни завещание, е напът да се срути.

Цялата постройка на храма е в пукнатини, а олтарът и скъпите икони в нея се нуждаят от незабавна реституция. В подписка до Министерството на културата, до Общината, до Общинския съвет и до Светия синод жителите на Поморие приканват за спасяването на църквата. Близо 500 души са подкрепили самодейността досега, съобщи.

Първите пукнатини по фасадата на постройката почнали да се появяват преди година, а съгласно жителите на Поморие повода е ерозия на брега.

Свещеникът на храма отец Яни:

" Сградата е в тежко положение. Слягане на почвата предизвиква нови пукнатини. Архитекти обследваха. Надяваме се на помощ. Благодатно място е, Господ си го е запазил при всевъзможни повратности... Няма план-проект, не знам какъв брой средства ще са нужни, само че няма да са малко ".

През май се чака да стартират археологически разкопки в двора на храма. Надеждите на локални са с това да започва и реставрацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР