Църквата почита паметта на св. ап. Акила и преп. Никодим

...
Църквата почита паметта на св. ап. Акила и преп. Никодим
Коментари Харесай

Празник е! Черпи най-силното и мощно име

Църквата уважава паметта на св. ап. Акила и преп. Никодим Светогорец. Свети деятел Акила, един от седемдесетте, бил възпитаник на свети деятел Павел, който го направил свещеник.
Той бил понтийски евреин и до обръщането си в християнската религия живял с жена си Прискила в Италия. Когато император Клавдий заповядал на евреите да изоставен Рим, Акила отпътувал със брачната половинка си за Коринт.
Свети Акила проповядвал Христа в Азия, Ахея и Ираклия и оказал помощ за спасението на доста човешки души, като обръщал езичниците и ги кръщавал. Той обикалял и по други земи, претърпял доста премеждия и бил погубен от неверниците.
Св. Никодим Светогорец е православен църковен публицист от гръцки генезис. Роден е на о. Наксос. Получил образованието си в Смирна. От 1775 година се подвизавал в Св. Гора Атонска. През 1783 година приел схима и дълго време живял като пандизчия. Почти 30 години посветил на редактирането и подготовката за щемпел на класическите си писания по аскетика - св.преп. Симеон Нови Богослов, св. Григорий Палама и други подвижници. Превел и редица католически творби, в частност книгата на монаха Лоренцо Скуполи (XVII в.) „ Духовна бран”. (Преведена от св. Теофан Затворник под името „ Невидимата бран”, книгата добила огромна популярност).
Освен преводи, житийни, вероучителни и назидателни писания, св. Никодим Светогорец е оставил и екзегетически книги. Той е съставил тълкувания на Съборните послания и тълкувание на Посланията на св.ап. Павел. Коментарите се основават основно на творбите на Блажени Теофилакт и Екумений Трикски и съдържат голям брой забележки и подробни азбучни указатели. При работата си св. Никодим употребявал и ръкописа на митрополит Митрофан Смирненски (IX в.), открит от него в един от Атонските манастири.
Св. Никодим поразявал своите съвременници със задълбоченото си познаване на Библията, елементи от която знаел наизуст.
През 1955 година Константинополската черква причислила Никодим Светогорец към сонма на светците.
Имен ден чества Орлин - от „ орел”, алегорично име за дългоденствие, проницателност, мощ и мощност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР