Църквата почита паметта на братята лечители от Рим Свети безсребърници

...
Църквата почита паметта на братята лечители от Рим Свети безсребърници
Коментари Харесай

Страхотен празник! 6 красиви имена черпят за двама чудотворни лечители

Църквата уважава паметта на братята лечители от Рим Свети безсребърници Козма и Дамян. В България празникът се уважава измежду народа като Свети Врач. Много чудни изцеления преписват преданията на двамата братя лечители. Голяма част от тях описват за тяхната безкористност и честност към клетвата - да лекуват само с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това. Свети безсребърници Козма и Дамян имали берекет да лекуват по превъзходен метод. Даром лекували, като желали от излекуваните да повярват в Христа. Търпели мъчения в тюрма и на съд, само че като почтени, били освободени. Един доктор, бивш техен преподавател, от злоба лъжлив ги завел на една планина, с цел да търсят билки и там с камъни ги умъртвил в 284 година.

Традиции и обреди
Народен празник на всички лечители, врачки, баячки и билкари. На този ден дамите не работят нищо, с цел да не се разболее човек от фамилията или домашните животни. Единственото, което могат да вършат, е да месят самун и да го раздават за здраве. Според вярванията вечерта против празника заболели, недъгави и слепи отиват и преспиват в черква или параклис на светците. Сутринта се мият с лековита вода от аязмата. Обрича се и курбан на лечителите. Меси се самун и се раздава за здраве.
Врачки и баячки, национални лечители разпределят и сортират набраните билки на Еньовден и изсъхнали към този момент билки. Жените не работят нищо, с цел да не се разболеят фамилиите им и домашните животни. Народните лечители също не работят на празника на своите настойници, тъй като „ няма да им се хване лекът ".
На този ден мотив да почерпят имат: Козма, Кузман, Дамян, Красимир, Красимира, Крисина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР