Църквата почита днес св. преподобномъченик Прокопий, който бил родом от

...
Църквата почита днес св. преподобномъченик Прокопий, който бил родом от
Коментари Харесай

Св. Прокопий станал мохамеданин, после се върнал към христовата вяра и загинал за нея

Църквата уважава през днешния ден св. преподобномъченик Прокопий, който бил родом от Варненско.

На 20-годишна възраст той постъпил в Предтечанския манастир на Атон, гдето духовният живот под управлението на стареца Дионисий бил непоколебим. Там приел монашеско пострижение.

По-късно напуснал Света Гора и приел мохамеданската религия. Прокопий отишъл при кадията на Смирна и декларирал, че се отхвърля от Христа. Но когато след 15 дни бил обрязан по мохамедански традиции, съвестта му проговорила и той разкрил своя грях и решимостта си да го изкупи посредством страдалчество на един християнски свещеник. 

Йеромонахът го посъветвал да поеме по-добре умерения път на монашеското смирение на Св. Гора Атонска, само че Прокопий уверено помолил той да го благослови за страдалчески героизъм. Подготвял се 15 дни с пост и молитва, като постоянно идвал за съвет при духовника. В последния ден те дружно изпели молебния канон на св. Богородица и Прокопий в турско облекло отишъл при съдията, пред който хвърлил от главата си зелената чалма, самоуверено изповядал Христа и проклел Мохамед.

За тази постъпка турците го набили грубо и го хвърлили в затвор. После те пробвали да го привлекат с обещания за високи служби, само че всичко било на вятъра. 

Прокопий получил смъртна присъда. Безстрашното геройство на мъченика обаче смутило турците и никой от тях не дръзвал да му отсече главата. Затова бил извикан яростен дезертьор от християнската религия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР