Църквата почита днес Св. мчца Акилина. Тя била от палестинския

...
Църквата почита днес Св. мчца Акилина. Тя била от палестинския
Коментари Харесай

Св. мчца Акилина издъхнала пред меча на палача

Църквата уважава през днешния ден Св. мчца Акилина. Тя била от палестинския град Вивлос. Родителите ѝ били християни, само че оставили момичето сираче на 10 години. 

Акилина не не запомнила препоръките на майка си, стараела се да извършва волята Божия и старателно се молела на Бога. Между нейните връстници имало доста езичнички, които се покланяли на идолите.

Един от прислужниците на римския шеф чул за християнското въодушевление на девойката и за въздействието и измежду нейните връстнички и донесъл за нея на шефа Волусиан. Той повикал Акилина, която тогава била на 13 години и и заповядал да принесе жертва на боговете, като я заплашвал с жестоки мъчения, в случай че не извърши волята му. Акилина отказала и Волусиан почнал да я увещава и заплашва. Акилина не се поддала и шефа заповядал грубо да бият девойката.

Той и казвал: " Къде е твоят Бог, Акилино? Защо Той не идва да те избави? ". А Акилина му отговаряла: " Колкото повече ме мъчиш, толкоз повече Христос ще ми даде самообладание и мощ ". Тогава шефът осъдил Акилина на още мъчения, само че това не разколебало твърдостта на младата християнка. Тя интензивно се молела Богу. Най-после светата мъченица от изнемощяване паднала на земята. Изнесли я вън от града, като мислили, че е умряла, и шефът заповядал да оставят тялото и без заравяне.

Изведнъж посреднощ тя чула гласа на ангела да и приказва: " Стани и бъди здрава! ". И тя почувствала, че силите и се върнали и че се излекувала от раните си. Започнала да хвали и да благодари на Господ и го молила скоро да й прати гибел. 

Като се върнала в града, шефът заповядал да я умъртвят. Когато я отвели на гибел, тя помолила да и дадат време за последна молитва. Като поблагодарила на Господа за всесилната Му помощ, тя безшумно умряла. Палачът пристъпил да извърши присъдата, само че намерил девойката към този момент мъртва.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР