Църквата почита днес св. мъченици Памфил и Порфирий и дружината

...
Църквата почита днес св. мъченици Памфил и Порфирий и дружината
Коментари Харесай

Убили св. Памфил след 2 години в тъмница, Порфирий загинал от меч |

Църквата уважава през днешния ден св. мъченици Памфил и Порфирий и дружината им. 

Презвитер Памфил живял в Кесария при започване на ІV век. Целият му живот бил отдаден на господ и ближните. Живеел прекомерно оскъдно, тъй като всичко раздавал на бедняци.

Той неуморно се трудел да съпоставя ръкописите на Св. Писание. По това време текстът на Св. Писание бил прекомерно развален от преписвачите. Памфил грижливо се занимавал с поправянето му. Благодарение на неговите писания и грижи била събрана в Кесария огромна библиотека от духовни книги.

Във време на гонението, зародило при Диоклетиан, той увещавал и ободрявал християните мъжествено да стоят в изповеданието на вярата. За гонителите не могъл да остане неусетен светият мъж, който по този начин доста се бил потрудил за славата Божия. Те го хванали и подложили на най-тежки изтезания, като се стараели да го склонят да се отхвърли от вярата. Но Памфил изтърпял мъжествено изтезанията и по-късно бил затворен в тюрма. Заедно с него били затворени дякон Валент и Павел, който и по-рано страдал за вярата си в Христа.

Минали две години, а изповедниците към момента били в тюрма. Управителят запитал Памфил, Валент и Павел подготвени ли са в този момент да се покорят на царската заръка, само че като получил отговор, че не изоставят вярата си, заповядал да отсекат главите им с меч.

Отвели светите изповедници на гибел. В това време един 18-годишен младеж, на име Порфирий, прислужник и ученик на презвитер Памфил, се явил пред шефа, като желал разрешение да вземе телата на светите мъченици, с цел да ги погребе. Управителят го попитал за вярата му. Той декларирал храбро, че има вяра в Христа. Подложили го на страшни изтезания, като желали да изтръгнат от него отречение. Юношата търпял всичко с изумителна неотстъпчивост: не чули от него ни зов, ни вопъл. Най-после го обесили и разпалили под него огън; пламъкът го обхванал. Той с лице, сияещо от наслада, призовал името на Исуса и предал Богу чистата си душа.

Един боец на име Селевк, който бил очевидец на убиването на Порфирий, отишъл да заяви това на Памфил. Той го заварил да прави последната си молитва, преди да наведе главата си под меча. Като чул за славната гибел на своя ученик, той поблагодарил на Бога, целунал Селевк и радостно посрещнал гибелта. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР