Църквата почита днес паметта на света мъченица Агатия, имен ден

...
Църквата почита днес паметта на света мъченица Агатия, имен ден
Коментари Харесай

В деня на св. Агатия празнуват хората с добро в името си - Общество

Църквата уважава през днешния ден паметта на света мъченица Агатия, имен ден честват Добрин, Добромир, Добри и дамите с производни имена. Името е от старогръцки генезис, Агатия значи " добра ".

Света Агатия е живяла по време на римския император Декий (249-251), когато е имало жестоки гонения против християните. Във всички области на империята било заповядано да ги предават на мъчения и гибел. Агатия е родена в Палермо, тя била скромна християнка, славела се със своята хубост, добродетел и благороден жанр. Родителите й оставили огромно благосъстояние, само че тя малко ценяла земните богатства. Когато локалният шеф Квинтиан пратил бойци, тя умерено отишла с тях в Катания. Подложена на жестоки мъчения, Агатия запазила силата на духа си и нищо не можело да я накара да се отхвърли от Христовата религия. Славата на мъченическата й гибел бързо се разнесла измежду вярващите и незабавно след нейната гибел християните построили черква над нейната гробница. Простата дреха, която тя нормално носела, била сложена на гроба й за спомен на нейното примирение.

Жителите на Катания благоговейно тачат нейната памет. Недалеч от града се намира вулканът Етна, който понякога бълва огън и гореща лава. Веднъж, когато ужасно изригване застрашавало града с крах, те взели дрехата на света Агатия и я държали против огъня. Бедата предходна и катанските поданици благодарили на светата мъченица за нейното покровителство.

Според националните поверия дамите честват на днешния ден в чест на мъжете, те се черпят с вино, с цел да почетат съпрузите си.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР