Църквата почита днес паметта на Света Емилия. Имен ден празнуват

...
Църквата почита днес паметта на Света Емилия. Имен ден празнуват
Коментари Харесай

Честит имен ден на Емилия, светицата ни припомня милосърдието

Църквата уважава през днешния ден паметта на Света Емилия. Имен ден честват всички, които носят имената Емилия, Емил, Емилиан, Емилиана, Ема и Емили. 

Името произлиза от латинската дума aemilius и значи " съперничка ". Хората с това име честват и на 8 август, когато почитаме св. Емилиян изповедник.

Света Емилия произлиза от благороднически жанр и е майка на светците Василий Велики и Макрина, тя е имала още пет дъщери и трима синове. Двама от братята на светицата - епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски, също са канонизирани като православни християнски светци. След като отгледала децата си, множеството от тях напуснали дома ѝ, като останала единствено най-голямата щерка на светицата, която дружно с майка си основава първия девически манастир.

Още приживе Емилия разделя цялото си имущество на равни елементи, които разпределя на децата си, като освобождава всички плебеи и робини. Много от освободените одобряват християнството и заживяват дружно със светицата и най-голямата ѝ щерка в манастира. Света Емилия е доживяла до дълбока напреднала възраст, а след гибелта си е заровена в дребен фамилен параклис покрай брачна половинка и синовете си, каквото било и нейното предпочитание.

На днешния ден традицията е хлябът на трапезата се раздели на равни елементи сред околните, с цел да няма кавги сред тях и всички да си напомнят милосърдието сред хората.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР