Църквата отбелязва днес първо и второ намиране честната глава на

...
Църквата отбелязва днес първо и второ намиране честната глава на
Коментари Харесай

Църквата почита за втори път тази година св. Йоан Кръстител |

Църквата отбелязва през днешния ден първо и второ намиране честната глава на св. Йоан Кръстител. 

Той се възпоменава няколко пъти в годината: на 7 януари, през днешния ден, на 25 май, на 24 юни, на 23 септември, както и всеки вторник през годината. 

След като главата на св. Йоан Кръстител била отсечена, учениците погребали тялото му в Севастия, а главата неговите врагове скрили в Иродовия замък. За това разбрала Йоана, жена на Иродовия шеф Хуза, която била християнка. Тя скрито взела светата глава и като я положила в съд, с страхопочитание я погребала в имението на Ирод, на Елеонската планина. 

Минали доста години. Това имение било купено от един благоверен човек на име Инокентий, който поискал да построи там черква. Когато почнали да копаят земята, намерили светата глава. По чудесата, които ставали на това място, и по Божие признание Инокентий разбрал, че у него е главата на великия оракул и кръстител Господен. Той я пазел у себе си като най-ценна реликва. Това било първото намиране на главата на Предтеча. 

Преди гибелта си Инокентий като видял, че на всички места върлуват езичници, и като желаел да резервира от оскърбление светата глава, отново я скрил на същото място, където я бил намерил. 
При царуването на Константин Велики, когато спечелила в света християнската религия, двама монаси, които ходили на поклонение на светите места в Йерусалим, получили признание за мястото, където се намира главата на Предтеча, и я извадили из земята. Това било второто намиране. 

През 5 век по заръка на император Маркиан главата била пренесена в Халкидон, а след това – в Цариград.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР