Църква музей в сърцето на Анадола привлича посетители от всички

...
Църква музей в сърцето на Анадола привлича посетители от всички
Коментари Харесай

Историята на храм в сърцето на Анадола

Църква музей в сърцето на Анадола притегля гости от всички краища на света. Храмът е издигнат от Света Елена, а преди години реставриран. Днес църквата е извънредно посещаван музей, а красивите фрески будят интереса на представители на разнообразни религии.

Силе. Цветно село с красива природа, наоколо до град Коня в Турция. Пример за приемливост сред християни и мюсюлмани. Преди години, когато в селото кипял живот, имало издигнати седем църкви, седем джамии и седем моста. Един от християнските храмове е издигнат от Света Елена.

Според легендата, когато Света Елена пристигнала в Силе, тя видяла, че в региона няма огромни църкви. Затова наредила да бъде издигната тази.

Според историците императрица Елена - майка на византийския император Константин се прибирала от Йерусалим, където видяла неописуемо красиви храмове. Спряла в Коня и решила там да построи черква. Присъствала и на церемонията по полагането на основите.

" Строежът на църквата е почнал през 325 година и е завършил за към две години. Отворена е през 327-ма. Тогава в селото са живели гърци. Те обаче напуснали селото през 925 година, а църквата потънала в съсипия ", споделя историкът Мехмед Дьонмез.

Преди към 10 години държавното управление възвръща емблематичните здания на Силе, включително и храма. Днес той не е настоящ, а е музей с красиви икони.

" Иконите не са истински, защото истинските са необративмо изгубени. Те са реставрирани. В реставрацията вземат участие европейски художници, пристигнали особено тук, с цел да рисуват икони и стенописи. Сега всеки посещава мястото, тъй като е историческа постройка, една от най-старите ", споделя Мехмед Дьонмез.

Мястото е притегателно и със своите митове. Те гласят, че в храма е заровен светец, помагащ на всеки, който откровено се помоли.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР