Цар Футбол или най-популярната спортна игра печели безброй фенове не

...
Цар Футбол или най-популярната спортна игра печели безброй фенове не
Коментари Харесай

Футболът като „социален феномен“ и как да продължи да се развива

Цар Футбол или най-популярната спортна игра печели безчет почитатели освен в България, само че и на всички места по света. С годините този спорт е прекрачил границите на просто определението игра и умерено може да се каже, че се е трансформирал в самобитен „ обществен феномен ”.
Страстта по футбола е несломима. Неслучайно най-многобройни са тимовете, в това число и в България, точно в този спорт. У нас има футболни тимове на всички равнища - от професионалната efbet лига до аматьорските локални тиймове, образувани по другарски.

 
В поддръжка на определението на футбола като „ обществен феномен ” измежду фенските маси се предава една история от Първата международна война, когато на Коледа през 2014 година на Западния фронт, в белгийския град Ипер, яростно сражаващите се английски и немски елементи стопират сраженията и афишират „ Коледно помирение ”.
Войниците излезли от окопите в тъй наречените ничия земя и си разменили дарове – цигари, уиски, шоколад. Пийнали дружно и се повеселили.

Апогеят на примирето бил футболен мач, подреден небрежно, с подръчни средства и два образувани небрежно тима от бойците от двете армии. Без арбитър и порти, направени от шапките им. Един от шотландските бойци извадил топка. Не било елементарно да се играе на заледената земя, а мачът траял единствено един час. Завършил 3:2 за германците, въпреки, че се среща и друга информация.
 

 
На идващия ден военните дейности били възобновени. Но въпреки и единствено за един ден, се случило коледно знамение и „ провинен ” за това бил футболът. 
В тази история футболът прекрачва всички граници - границата сред игра, спорт, обществен феномен, границата сложена в мисленето на хората, границата сред страните, сред две враждуващи сили, сред два окопа, по време на най-жестоката война.
 
В България има също доста почтени истории за несломимата пристрастеност към футбола. В днешно време едно от огромните провокации пред ентусиастите, които желаят да осъществят фантазията си да играят, е да образуват и поддържат тим, пък бил той и аматьорски. Да обезпечат терен, екипи, да покрият разноски за пътувания, нужни за мачовете с други тимове.
Професионалната efbet лига има, въпреки и донякъде задоволителна, поддръжка от страната. Отборите са задоволително известни, с цел да съумяват да си намерят спосори.
Как се фининасират обаче аматьорските клубове? Предимно със лични средства. Както бойците от Ипер, пристрастеността към футбола е по-голяма от всяка компликация по пътя. По принцип футболните клубове би трябвало да могат да употребяват личния си запас – марка, история, почитатели, от които да получат добавена стойност за своята прехрана – посредством комерсиална активност да вземем за пример. При дребните любителски тимове обаче не е толкоз елементарно. Затова и за тях е доста значимо да намерят финансова поддръжка или спонсор.
 
В лицето на efbet доста от аматьорските клубове в България, изключително футболните, намират благонадежден сътрудник. Компанията заделя част от приходите си, с цел да поддържа български тимове, в това число аматьорски. Средният годишен бюджет на компанията за спонсорство е към 25 млн. лева
Аматьорските клубове са част от всички подкрепени клубове. Със средствата тимовете могат да си подсигуряват покриване на най-неотложните разноски за подготовка и участия.
Но каква е мотивацията на притежателите на да влагат подобен огромен бюджет, изключително в аматьорски клубове?
На първо място, защото са комерсиално сдружение, точно във почитателите на спорта те виждат своята най-точна публика.  Но дребните клубове нямат съвсем никаква фенска маса, да не приказваме за ефирно време.
Тогава за какво влагат в дребни тимове?
Собствениците на - братята Боян и Цветомир Найденови са запалени почитатели на спорта, а и от дребни са спортни ученици.
Според тях е редно да се влага на всички равнища, с цел да се подсигурява първокласен спорт и с цел да може да се откриват нови гении, което от своя страна ще подсигурява задоволително почитатели и фенове.
И дали няма спор на ползи?
„ Няма по какъв начин да има подобен, в случай, че е частна компания, която поддържа не просто един и два тима, а цялото състезание. За всяка бетинг компания е значимо срещите да провокират интереса на почитателите и резултатът от тях да не е предупреден поради голяма разлика в класите на отборите. Важно е да се увеличи качеството на играта като цяло, с цел да има повече оспорвани дуели и да се провокира по-голям интерес у ентусиастите към дербитата на всички равнища и във всички лиги. ”, споделят от компанията.
 
 
В материала е употребена информация и фотоси от sportspirits.eu.
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР