Цанков Цанков е от спортистите, които имат в биографията си

...
Цанков Цанков е от спортистите, които имат в биографията си
Коментари Харесай

Българинът, записал световен рекорд в Гинес

Цанков Цанков е от спортистите, които имат в биографията си десетки трофеи, медали и достижения. 33-годишният плувец от Бургас е морско чадо, преплувал е стотици километри и има специфична връзка с морето, построена в дългите часове, прекарани измежду вълните. Именно тя му дава и мощната мотивация да запише името си в историята.

През 2019 година Цанков реализира детската си фантазия да стане първият човек, преплувал акваторията на най-големия български залив - Бургаския. 46 800-те метра по вода, изминати за 14 часа, се запечатват в съзнанието му като прелестен спомен, само че и като тестване с доста сложни моменти. Всички те остават на назад във времето, когато на финала го посрещат като победител.

Една по-различна първа среща с водата обаче предопределя живота му. " Спомням си първия път, когато майка ми ме заведе на несъществуващия към този момент плувен басейн в Бургас. Ясно помня студеното високо хале и водата, от която се издигаше пара. "
 Цанко Цанков

Цанко Цанков

Годината е 1994-та, времената са тежки. Спортното оборудване е тъмно, студено и недружелюбно. Въпреки че любовта на Цанко към плуването не е от пръв взор и първите години са в действителност сложни за него, той не се отхвърля и не стопира да мечтае.

Постоянството и търпението го построяват като първенец и Майстор на спорта. " Зад всеки златен орден и всяко едно спортно достижение стои дълголетен труд, дисциплинираност и голям брой ограничения ", споделя той.

А в басейна покорява връх след връх, владее изобретателно и четирите плувни стила, като в това време не губи и връзка с морето.

Надъхан от прекосяването на Бургаския залив, с което си извоюва прозвището Властелина на Черно море, Цанков се хвърля с главата напред в следващото огромно предизвикателство - международния връх по плуване без спиране в 50-метров басейн. И съумява от първия път.

Естествено, всички трофеи и медали са му скъпи, само че това е достижението, което го прави същински горделив, а името му - още по-разпознаваемо в международния спорт.

Как се плува половин ден без спиране и се слага международен връх, може да разберете на.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР