Цанко Цанков, български шампион по маратонско плуване в открити води,

...
Цанко Цанков, български шампион по маратонско плуване в открити води,
Коментари Харесай

Цанко Цанков: Ще атакувам световен рекорд по плуване в открити води

Цанко Цанков, български първенец по маратонско плуване в открити води, ще нападна международен връх в дисциплината на 27 август, когато ще преплува в студените води на Тихия океан дистанцията от 36 км сред остров Санта Каталина и град Лос Анжелис.

Преодоляването на тази отдалеченост за рекордно време е част от неговата цел да покори Ocean Seven - най-трудните плувания в открити води, което ще му подсигурява място в Международната алея на плувната популярност във Fort Lauderdale в Съединени американски щати.

Преди отпътуването за Съединени американски щати треньорът и управител на Цанко - Николай Илиев описа за сложния път на плувеца до идното събитие. „ При подготовката доста значима за нас беше помощта на всички спонсори, сред които компании и институции. Протегнатата ръка и навременна помощ от страна на разреши да се създадат финалните мерки и да се сведат до най-малко проблемите към организацията и престоя в Щатите, както и към самото преплуване ", изясни той.

Илиев изясни, че отпътуват с екип от 11 души и към този момент са заели всички, които ще имат присъединяване в организирането и провеждането на събитието.

За своите 36 години, Цанко Цанков сложи международен връх за 12 часа непрестанно плуване в 50 метров басейн, преплува Гибралтарския пролив и завоюва още доста медали от разнообразни надпревари в дисциплините му.

Цанко Цанков изясни, че предходната година е станал първият българин, преплувал Гибралтарския пролив. „ Сега ще нападам протока Каталина, който е един от седемте най-трудни за плуване. Като част от подготовката ми, към този момент съм преплувал над 1800 километра в открити и студени води и в басейн.

Мисля, че съм се подготвил по най-хубавия метод за това, което ми следва ", описа той.

Очакванията на Цанко Цанков за самото преплуване са да е мъчно, тъй като Тихия океан е с доста студени води. Ниската температура на водата - към 18 градуса, основава доста опасности, тъй като това е единственият плувен маратон, който се организира през нощта и би трябвало да се плува към 8 часа в тъмни води.

„ Това ще е историческо за България достижение за плуването в открити води ", сподели още той. Разходите са доста огромни, само че изясни, че ще направи всичко допустимо да оправдае доверието. Подобно плуване до момента не е правено и ще остане част от спортната история на България. Цанко Цанков има вяра, че ще даде позитивен образец на децата и подрастващите, които да се занимават интензивно със спорт.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР