Трябват устойчиви решения, и то скоро. Необходимо е да има

...
Трябват устойчиви решения, и то скоро. Необходимо е да има
Коментари Харесай

Министър Гечев за вноса на селскостопански продукти от Украйна: Трябват устойчиви решения, и то скоро

Трябват устойчиви решения, и то скоро. Необходимо е да има дълготрайни ограничения. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев по време на среща с еврокомисаря по търговия Валдис Домбровскис, в която участваха и министрите на Полша, Словакия, Унгария и Румъния. Тя се организира в границите на съвещанието на Съвета на министрите по земеделие на Европейския съюз в хибриден формат и в нея взе участие и аграрният еврокомисар Януш Войчеховски. Българският министър посочи, че в случай че все още разстройствата в пазара се усещат единствено в страните на първа линия до спора в Украйна то в бъдеще обстановката може да се придвижи и навътре в Европейския съюз.

" Нямаме време, в което да реагираме, тъй като новата годишна продукция напълно скоро ще би трябвало да бъде прибрана. Вече знаем, че коридорите на взаимност не работят по този начин, както бяха замислени. Необходими са нови ограничения включително би трябвало да се мисли и за гаранционни фондове, които да подсигуряват пазарите и на Украйна, и на България, и на Румъния, и на Полша, Словакия и Унгария “, безапелационен беше Явор Гечев. Той уточни още, че на територията на страната ни наличното количество слънчоглед е повече в сравнение с можем да преработим, а зърнените култури са повече в сравнение с можем да изнесем. " Имаме продукция за няколко милиарда, която не знаем дали ще можем да осъществяваме до новата беритба “, означи Гечев.

Всички министри от петте най-засегнати от разстройствата на пазара на селскостопански артикули страни се съгласиха към мнението да продължат да работят дружно и да отстояват своите претенции до постигането на работещ механизъм, който да обезпечи естественото действие на локалните стопански системи, както и да отбрани фермерите им.

Комисар Домбровскис заключи в края на срещата, че следва да бъде извършена експертна техническа среща, на която да бъдат написани продуктите, които да влязат в пакета от ограничения на Европейската комисия. Той посочи, че ще бъде прецизиран и описът на артикули, които да бъдат обхванати от възбраната за вноса. Неговите упования са до дни да бъдат взети съответни решения за обстановката на аграрния пазар.

В рамките на съвещанието на Съвета на министрите на земеделието на Европейски Съюз, тематиката за пазара на селскостопански артикули бе разисквана още един път, като министър Гечев още веднъж изрази българската позиция, която е непроменена от няколко месеца. Той напомни, че страната ни е солидарна страна с Украйна и ще продължи да бъде такава. " България е и ще остане другарска страна на Украйна. Считам обаче, че през всичко това, което се случва в земеделието, би трябвало да преминем дружно като Съюз. Това в последна сметка е Европейски Съюз – взаимност, както към Украйна, по този начин и към всички нас “, сподели в умозаключение той.

По време на полемиката в зала земеделският комисар Войчеховски посочи, че продължава работата и по втория финансов пакет за засегнатите пет страни членки, измежду които е и България. Неговият бюджет се планува да бъде в размер на 100 млн. евро. Той посочи също, че ще продължи работата за възстановяване на инфраструктурата и рационализиране на транспортните коридори.

В края на съвещанието на Съвета всички страни членки се солидаризираха с петте наранени страни и поддържаха нуждата от въвеждане на ограничения за нормализиране на обстановката на европейско равнище. Те приканиха Комисията да бъдат направени механизми в къси периоди.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР