Трябват реформи и промени в много сфери на живота, но

...
Трябват реформи и промени в много сфери на живота, но
Коментари Харесай

Гешев: Изправени сме пред политически опити за пробив в правото, маскирани като реформа и борба с престъпността

Трябват промени и промени в доста сфери на живота, само че те би трябвало да бъдат в полза на жителите като прокуратурата е подготвена да взе участие в тях - това сподели при започване на конференцията на тематика: „ Съдебна промяна. Специализирано правораздаване “ основният прокурор Иван Гешев. Той акцентира, че е предишното време и път на синхронизация с европейските правила като алармира и за политически опити да се пробие независимостта на съдената система.

„ Налице е действителна заплаха за върховенството на правото и съществени демократични полезности, които споделя европейското семейство. Затова би трябвало да си отговорим като общество и професионална общественост желаеме ли правила за всички или се отхвърляме от тях и желаеме те да не се отнасят за шепа недосегаеми и богоизбрани “, сподели Гешев.

Той съобщи, че промените на Конституцията, включително и на законите, съвсем без изключения, са осъществявани и се правят без провеждането на градивен и професионален спор, лишен от личностни ползи „ Извървяхме дълъг път на еволюция на нашето законодателство и синхронизиране с европейските правила. За страдание, сме изправени пред политически опити за пробив в правото и законността, маскирани като „ промяна “ и битка с престъпността “, предизвести Иван Гешев.

Той акцентира, че обществото и професионална общественост би трябвало да си отговорят дали „ желаеме революционно изключително законодателство, което да заличи постигнатия и приет от България напредък след приемането ни в Европейски Съюз и да заплаши съществени права на българските жители “ или „ желаеме действителна смяна в полза на обществото за ефикасна битка с престъпността. Искаме ли правоохранителните институции да си взаимодействат в границите на закона или да продължи задълбочаващата се наклонност на институционални войни и персонални вендети, водещи до притеснителна наклонност за взрив на проведената престъпност, корупцията, трафик на мигранти и битова престъпност “.

„ Промени са нужни, те следва да бъдат направени и оттатък правосъдната власт, в това число в Министерство на вътрешните работи, контролните органи и службите за сигурност, с цел да се обезпечи предстоящата от всеки български жител правдивост и да се подсигурява, че върховенството на правото у нас не е претекст за политически и личностно стимулирани промени, а осъзната действителност и главен приоритет за нас”, съобщи Иван Гешев пред участниците в конференцията.

Във форума вземат участие представители на трите управляващи - законодателна, изпълнителна и правосъдна, членове на Висшия правосъден съвет, представители на органите на профилираното правораздаване, професионални магистратски организации, на университетските среди и на неправителствения бранш. В началото на конференцията видео приветствия насочиха Адриан Лазара – ръководител на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент, Ладислав Хамран - президент на " Евроджъст " и Долорес Делгадо - основен прокурор на Кралство Испания.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР