Трябваше да изпълним регламента на ЕС, който ни дава ясни

...
Трябваше да изпълним регламента на ЕС, който ни дава ясни
Коментари Харесай

Станислав Анастасов: Със Закона за забрана на износа на руски петрол изпълняваме регламента на ЕС

Трябваше да осъществим регламента на Европейски Съюз, който ни дава ясни наставления, доста ясни насоки и уточнения какво би трябвало да се направи, с каква цел се прави и какво не би трябвало да се прави “.

Така зам.-председателят на Движение за права и свободи Станислав Анастасов изясни в студиото на „ Лице в лице “ по bTV внасянето от страна на Движението на специфичния законопроект, който планува надзор върху вноса и износа на съветски нефт. 

В четвъртък Движението за права и свободи внесе план на закон, който не разрешава износа на недопечен петрол с генезис от Русия, както и продуктите, получени от преработката му в България. Предлага се тези разпореждания да проработят от 5 декември, когато влиза в действие възбраната на Европейски Съюз за импорт на нефт и петролни артикули от Русия. Предвидено е този закон да работи до края на 2024 година, до когато България е получила пролонгация (дерогация).

„ Законът, който сме внесли за надзор за използване на дерогацията за закупуване, вноса или прехвърлянето на недопечен петрол, транспортиран по море и на нефтопродукти с генезис Руската федерация, изнесени от нея, споделя доста ясно, че дерогацията за България и за още няколко страни е направена в интерес на жителите на тези страни. Не с цел да вършат облаги избрани компании или да се облагодетелстват избрани политици от тези компании. Не, с цел да се реекспортират тези артикули към трети страни, без значение дали са членки на Европейски Съюз или не. Те са направени в интерес на жителите на тези държави-членки на ЕС„, сподели Анастасов.

„ Имаме прецеденти с рафинерии на „ Лукойл “ в ЕС какво се случва с тях, когато те решат да подхващат сходни дейности ”, съобщи Анастасов във връзка изказвания от „ Лукойл “, че могат да спрат производството, в случай че се вкара сходна възбрана.

„ Целта на пакета от ограничения, който беше признат от Европейски Съюз, е да се ограничи потокът от пари към Руската федерация, с които тя води нападателни дейности против Украйна “, допълни Станислав Анастасов.

„ Днес с сътрудниците проверихме цените на горивата към нас, в страни-членки на Европейски Съюз и те са същите, някъде даже и малко по-ниски ”, разясни още зам.-председателят на Движение за права и свободи.

Ако „ Лукойл “ затвори, има разновидности и то не един. Европейската комисия го е планувала, тя си е написала домашното, без значение кой какво им е предложил от българска страна. Защото чухме екзотични оферти от Политическа партия по какъв начин би трябвало да продължи вносът, по какъв начин не би трябвало да се полза. Определи медии, които злоупотребяват с лъжите, също пригласят, напомни Станислав Анастасов.

„ Важното в тази ситуация е тази свръхпечалба да бъде обложена. Целта е свръхприходите да отидат в държавния бюджет, защото свръхпечалбата излиза от джоба на българските жители, бизнес, българските учебни заведения и лечебни заведения “, сподели още Анастасов. 

„ Движение за права и свободи не предлага хартиената бюлетина, предлагаме машини. Ние предлагаме сканиращи устройства за бюлетини, които отстраняват недействителните гласове и подозренията за операции при съставянето на протоколите. Трябва да си върнем доверието в изборния развой. 

Другото предложение на Движение за права и свободи е, тези машини да бъдат държавни и софтуерът да бъде държавен. Има разновидности за това. И ние сме предложили това за идващите постоянни избори, които са локалните избори през 2023 година. Дотогава има премного време тези машини да бъдат доставени “, сподели Анастасов в коментар за Изборния закон. 

„ Ние ще гласуваме за машини, които са американски и английски, а не за такива от Венецуела и Иран, каквито са до момента и за които упорстват Политическа партия “, добави той.

„ Да не обсъждаме разновидности за предварителни избори, защото те са обичани на някои политически партии, по-точно две, само че забележете: 2 от 7 политически обединения, които са в Народното събрание “, напомни Станислав Анастасов.

„ Това, което е по-важно за българските жители е да има постоянно определен кабинет. Трябва ни кабинет, който няма да промени геополитическия курс на страната, който да дава работещи решения, спазвайки регламентите на Европейски Съюз “, съобщи още Станислав Анастасов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР