Трябваше да има фойерверки, но дойдоха уволнения. Унгария уволни двамата

...
Трябваше да има фойерверки, но дойдоха уволнения. Унгария уволни двамата
Коментари Харесай

По комунистически тертип. Как Унгария уволни синоптици заради грешна прогноза

Трябваше да има фойерверки, само че пристигнаха уволнения. Унгария уволни двамата водещи метеоролози поради това, че са дали неверна прогноза.

Габор Валтер Толчли е един от десетките хиляди хора, насядали по брега на Дунав тази събота вечер. Дошъл е да следи празничната заря над Будапеща. От седмици я популяризират като най-мащабната в историята на Европа.

Тя трябваше да се организира предходната събота, 20 август – националният празник на Унгария, само че поради прогнозата за мощна стихия беше отсрочена със седмица.

Толчли споделя, че е бил сюрпризиран от отлагането, защото стихия по този начин и не е имало.

„ Но през днешния ден не ми пречи, че [зарята] беше преместена във времето, тъй като по този начин има по-малко стълпотворение “, споделя със удовлетворение мъжът пред Асошиейтед прес.

Чувствата му по тематиката обаче не са толкоз еднопосочно положителни, колкото наподобяват на пръв взор. Заради сбърканата прогноза за времето двамата водещи държавни метеоролози бяха уволнени, а казусът провокира публичен скандал. Малкото самостоятелни медии в Унгария дефинираха историята като „ изцяло неуместна “, а опозицията упрекна управляващите в характерен властнически метод.

„ Бях гневен, че метеоролозите бяха уволнени “, споделя и Толчли и прибавя: „ Защото в никакъв случай не можеш да предскажеш времето със 100% сигурност “.

Как по този начин обаче европейска страна отстранява метеоролози поради анулирани фойерверки? Има ли място за политика в метеорологията? И какво демонстрира казусът за режима на Виктор Орбан?
Защо метеоролози вземат участие в подготовката на народен празник
Всяка година на 20 август Унгария чества Деня на Свети Стефан, първият маджарски крал. По традиция националният празник се отбелязва с обилни фойерверки и светлинно шоу със мощно родолюбив нюанс.
 Фойерверките над Будапеща по случай Деня на Свети Стефан, 27 август 2022 година
Тази година, да вземем за пример, програмата в Будапеща беше афиширана като „ сбита последователност на 1000 години от основаването на християнска Унгария до днешна дата, с фокус върху уроците на националните полезности “. Амбициозното изложение се вписва в националистическата визия, която министър председателят Виктор Орбан сполучливо постанова към този момент 12 години – за Унгария като „ бастион “ на християнските обичаи и консервативните полезности.

През 2006 година обаче по време на обичайна заря в Будапеща се стигна до съдбовен край. Петима душа починаха, а повече от 300 бяха ранени, откакто мощна стихия провокира суматоха измежду събралите се хора. Оттогава в оперативната група, която дава отговор за подготовката на зарята всяка година, вземат участие и метеоролози от унгарската Национална метеорологична работа.

Няколко часа преди началото на тазгодишните тържества те предвидиха, че има 75-80% възможност за мощна гръмотевична стихия в региона на фойерверките, поради което и от оперативния щаб взеха решение да отсрочат зарята с една седмица.
„ Последната капка, която преля чашата “
В последна сметка обаче облаците смениха посоката си и подминаха Будапеща. Въпреки това сериозна стихия и превалявания имаше единствено на няколко километра от столицата.
 Празничната заря в Будапеща на 27 август 2022 година
От метеорологичната работа незабавно разгласиха опрощение, в което показаха, че несигурността е част от правенето на прогнозите, а разигралият се сюжет е бил „ минимум евентуалният “. Близките до властта медии обаче упрекнаха специалистите в „ доста сериозна неточност “, а представители на ръководещите партии даже дефинираха прогнозата като „ бойкот “.

Само два дни по-късно, във вторник, унгарският министър на технологиите и промишлеността Ласло Палкович уволни ръководителката на метеорологичния институт и нейния заместител. По думите му същинската причина за отстраняването им са били минали пропуски в работата им, а сбърканата прогноза на националния празник е единствено мотивът.

„ Това не беше последната капка, а капката след последната капка, която преля чашата “, сподели Палкович.

От Националната метеорологична работа обаче отхвърлиха през последните години да са получавали каквито и да било сигнали, че държавното управление е недоволно от работата им.
 Ласло Палкович
„ Нищо сходно не e достигало до нас “, уточни Гюла Хорват , уволненият заместник-председател на метеорологичната работа, пред уеб страницата Telex.

От изданието припомниха също по този начин, че единствено преди няколко месеца министърът на земеделието е похвалил работата на службата. Преди две години пък министър председателят Виктор Орбан изпрати приветствено писмо до нея, в което благодари на метеоролозите от името на всички унгарци за това, че „ пазят живота и сигурността ни с предупредителни прогнози и разрешават да се подготвим за все по-екстремните метеорологични феномени “.

Същата година уволненият Гюла Хорват даже получи Унгарския златен кръст за заслуги за работата си.
" Уволнение по комунистически обичай "
Уволнението на двамата метеоролози провокира противоположни реакции в страната. Докато последователите на партията на Орбан „ Фидес “ приветстваха решението, други видяха в него резюме на „ глупостта, наречена Унгария “.

От самият метеорологичен институт пък упрекнаха унгарските управляващи в политически напън и дефинираха уволненията като „ неприемливи “ и „ голословни “.

„ [Това] съставлява подобен политически напън, поради който към този момент не можем да използваме професионалните си познания, без да се подаваме на въздействие, правилни на клетвите си като държавни чиновници “, в формалното си изказване от службата.

Според опозиционните политици в страната пък решението е следващото доказателство за мощно властническия жанр на ръководство на Виктор Орбан и неговата партия. Независимият народен представител Акос Хадхази , да вземем за пример, дефинира случилото се като „ уволняване по комунистически обичай “.

„ Не можаха да произведат мечтаното време, бяха уволнени. Не, това не е тирания в централна Азия, това е Унгария на „ Фидес “, написа и депутатът от опозицията Андраш Фекете-Дьор .

От унгарската работа на Радио Свободна Европа припомниха и друго – че десетки градове в страната са решили тази година напълно да анулират тържествената заря поради тежката икономическа обстановка. Още преди 20 август близо 100 000 души се бяха подписали и в петиция, призоваваща зарята да бъде анулирана и в Будапеща, защото съставлява излишно хабене на пари.

Унгарските управляващи в началото отхвърлиха да кажат какъв брой ще костват „ най-големите фойерверки в Европа “ и цялата рекламна акция, обвързвана с тях. Те даже оповестиха, че информацията няма да бъде оповестена през идващите 10 години.

Според данни, представени от унгарската работа на Свободна Европа, предходната година цялото събитие е коствало към 29 млн. евро.
Отношението на властническите режими към науката
Независимо от стопански обоснованата рецензия обаче съгласно наблюдаващите главният извод остава обвързван с властническия темперамент на режима в Унгария.

Уволнението на двамата метеоролози е показателно за натиска от страна на ръководещите, с който се сблъскват всички самостоятелни организации в страната, даже и научни, отбелязва Асошиейтед прес. От години Унгария е поради нарушавания на главните права и върховенството на правото.

Този път в обществените мрежи се появи и съответна прилика, продължаваща сравненията с метода на властническите режими от предишното. Унгарският публицист Нияри Кристиан събитията от предходната седмица със случая на руския метеоролог Алексей Вангенхайм . През 1934 година Вангенхайм е упрекнат, че фалшифицира прогнозите за времето за да пречи на битката против сушата. Впоследствие е наказан на 10 години в трудова колония и екзекутиран.

„ Разбира се, това [сега в Унгария] е единствено неясно отражение на Сталинистките времена “, отбелязва в обявата си Кристиан.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР