Трябваше да е отбелязана конкретна дата кога България ще е

...
Трябваше да е отбелязана конкретна дата кога България ще е
Коментари Харесай

Цветанов: Трябваше да е отбелязана конкретна дата кога България ще е част от Шенген и по суша

Трябваше да е маркирана съответна дата по кое време България ще е част от Шенген и по суша.

Това сподели в предаването " Делници " по Евроком ръководителят на и някогашен вътрешен министър Цветан Цветанов  Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, който разяснява тематиката с приемането на България в Шенген по въздух и вода.

„ Шенген е приоритет за всички държавни управления от 2007 година до сегашния миг. От 2009 до 2013 година, когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи ние трябваше да усвоим средствата с поддръжка за създаване и потенциал и 2010 година беше реализиран първият триумф, ставайки част от Шенгенската осведомителна система “, съобщи Цветанов.

Той напомни, че през 2011 година България и Румъния са покрили напълно изискванията и техническите параметри за влизане в Шенгенското пространство.

„ Това което следим през днешния ден и ни се показва като триумф на българското държавно управление, считам че би трябвало да погледнем малко по-обективно на нещата и какви са параметрите и изискванията, които бяха сложени от Австрия към страната ни. В момента при този натоварен миграционен поток от 2011 година - Арабската пролет, 2015 година знаем какъв беше потокът от Сирия, Дъблинският правилник не действа и това се смята от съвсем всички страни членки на Европейски Съюз и съвсем никой не го извършва. През последните години се приказва за така наречен „ Солидарен модел “, с цел да може тези, които са външна граница на Европейски Съюз да имат взаимност и систематизиране на тези потоци към другите страни членки. Този акцент от Дъблинския правилник не действа “, напомни някогашният вътрешен министър.

„ Австрия сложи едни условия към страната ни и ние се задължихме да осъществим Дъблинския правилник, който не е анулиран, само че съвсем никой от страните членки не го извършва. Говори се, че България се е задължила да одобри към 6000 мигранти, които са от Австрия – това са планирани цифри на лица, които са се записали в страната ни на вход и по-късно са отишли в Австрия “, добави Цветанов.

Той даде данни, че през 2023 година в страната ни са регистрирани 18 500 мигранти, 1785 са регистрирани на вход на българо-турската граница и 1983 са регистрирани на излаз посока Сърбия. Останалите 14 732 са регистрирани навътре в страната, което значи, че пропускливостта на българо-турската граница е извънредно отворен за влизане на мигранти в страната.

„ В момента Австрия сложи условия три пъти увеличение на границата Турция – България, което значи, че там ще затегнем и всичко, което влиза ще бъде записано и другото, което е би трябвало да имаме три пъти увеличение и на българо-сръбската граница на излаз към Европа, както и ограничение на потенциала на границата България – Румъния. Това значи, че всичко което влезе в страната и ускорената процедура за предоставяне на леговище се задължаваме с нещо, което нямаме като потенциал да го поемем “. 

„ Цитирайки директорката на Държавна организация за бежанците потенциалът в България за бежанците е 3500. Капацитетът е непълен, само че самата тя споделя, че не би трябвало да се построяват нови центрове, които да поемат този миграционен поток. Правителството ни би трябвало да се ангажира с създаване и даване на потенциал, тъй като когато пристигна този миграционен поток и страни от Европейски Съюз ни връщат по Дъблинския правилник, с цел да дадат своето единодушие за сухопътния Шенген, ние ще имаме вътрешнополитически проблеми и доста отрицателни настроения преди европейските избори “, акцентира Цветанов.

Бившият вътрешен министър сподели, че сега страната ни доста интензивно ще взе участие във вътрешните партийни избори на Австрия по метода, по който е взето това решение.

„ България е поела уговорката за осъществяване на Дъблинския правилник – това постоянно е била тематика, още от 2015 година и знаете какъв спор се водеше на препоръките и се споделяше, че който не желае да взе участие солидарно с разпределението на този миграционен поток, който влиза на външна граница на Европейски Съюз тогава би трябвало да се заплаща към страната приела този поток, само че няма да одобри тези пари и да остави тези хора “, сподели още Цветан Цветанов  Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

Той акцентира, че сухопътният Шенген е значителният в стопански аспект. „ Ако имаме Шенген, с съответна дата това ще успокои нещата и бихме могли по някакъв метод да приемем това което ни се предлага “.

„ Взимайки сходно решение в този момент, без ясна дата за приемане на страната ни в Шенген и по суша, общините ни са тези, които би трябвало да се натоварят с опция да изградят потенциал благодарение на страната, а знаем какви бяха проблемите, които породиха 2013-2014 година за държавните решения на кабинета „ Орешарски “ за създаване на сходни центрове. Имаше ужасно напрежение в локалната власт, тъй като има недоумение и няма подготвеност за вдишване на тези провокации, а тематиката „ Шенген “ е отговорност и привилегия за всички, които ще се възползват от нея “, добави още Цветан Цветанов  Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР