„Трябва задължително да има текст, който да е между това

...
„Трябва задължително да има текст, който да е между това
Коментари Харесай

Доц. Тонев: Трябва законов текст, който да регламентира съдействието и отговорността на пациента

„ Трябва наложително да има текст, който да е сред това да бъде осведомителен и да планува административно наказване - санкция, когато пациентите не съумеят да се впишат в общия развой на слагане на вярната диагноза “. Това съобщи пред БНР ръководителят на парламентарната Комисия по опазването на здравето доцент доктор Антон Тонев по отношение на предлагането за законодателна смяна, направено от доктор Александър Симидчиев. В изявление за една от националните малките екрани доктор Симидчиев предложи в Закона за здравето да се впише обвързване на пациентите да споделят единствено истината, когато им се снема анамнеза.

Доц. Тонев увери, че в обединението има добра връзка по тематиките от региона на опазването на здравето.

Изхождайки от последния случай с нападението над медици в Самоков, доцент Тонев изрази състрадание към околните на умрелия и уточни, че като общество би трябвало да бъдем по-чувствителни към човешката болежка.

По думите му такова регламентиране на съдействието и отговорността на пациента е в интерес както на самия него, по този начин и на лекарите, тъй като ще бъде сложена вярната диагноза и ще стартира вярното лекуване.

Той разясни, че разискванията към момента са първоначално, предстоят съвещания с адвокати, от които би трябвало да стане ясно по какъв начин сходна смяна би могла да се впише в настоящото законодателство.

„ След като те бъдат приключени, ще излезем с позиция, по отношение на нашето предложение “, сподели доцент Тонев и, на база досегашния опит с съдружните сътрудници, предвижда, че това може да стане до месец, т.е. доникъде на юли.

„ Понякога са вероятни подвеждания, от време на време пациентът желае да ни подведе в посока, която авансово си е съставил. Затова са обсъждани благоприятни условия със законов текст, без да се вменява наказателна отговорност, да бъде посочено какви са тъкмо правата и отговорностите на пациенти, които търсят здравна помощ, изключително в случаите на неотложност “, обясни посоката на диалозите доцент Тонев.

По думите му в някои моменти лекарят е изправен пред предизвикването да разплете всеки обособен случай и да вземе най-правилните решения. Според него „ дребните отклонения “ в обясненията на пациента не основават проблеми и лекарите са готови за тях, тъй като знаят, че беседват с хора без здравно обучение.

„ По-скоро се визират случаите, когато някой предумишлено, с съответна цел желае да заведе диалога в друга посока “, сподели той.

По мотив проблемите с електронните посоки и реакциите при сходни обстановки доцент Тонев изясни, че това също е тематика, по която се мисли в посока на законодателни промени.

„ В контракта с компанията е можело да бъдат посочени условия, в случай че се позволен до недобри практики, това да води до неустойки и санкции за всяка една от страните. В момента законът не може да се употребява за обстановка, с която да угасим нововъзникнал пожар “, разяснява той.

Доц. Тонев разяснява и тематиката за просрочените отговорности на незабавната болница „ Пирогов “ и влизането на пълномощник в лечебното заведение поради задължения. Той уточни като съответна причина предоговарянето на болничното заведение с снабдители, с цел да не изпадне в положение на декапитализация.

Председателят на парламентарната Комисия по опазването на здравето изясни, че казусът с необезпечените задължения е огромен, по думите му общо те възлизат на 700 млн. лева

„ Дължим на нашето общество обществен диалог какви аргументи са довели до недоброто положение на лечебните заведения. Сега е моментът да отворим тези закони и да се опитаме да наложим нови модели за финансиране и менажиране на нашата здравна система - прекосяване от клинични пътеки към диагностично-свързани групи. Дълги години не е налагана сериозна промяна, насъбрани са много проблеми, на които сега размерът е забележителен, и имаме потребност от промяна “, сподели той.

Доц. Тонев изясни, че текат разисквания за промени в главните закони, засягащи работата на лечебните заведения.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР