„Трябва всички да разберат, че това, което в момента се

...
„Трябва всички да разберат, че това, което в момента се
Коментари Харесай

Експерт: Чумата по свинете в България е катастрофа

„ Трябва всички да схванат, че това, което сега се случва в свиневъдството, е злополука. Ние още от предходната година, когато беше първият случай, настояваме за бързи превантивни ограничения. В момента се върви след болестта - взимат се крути ограничения, за които към този момент е късно. " Това съобщи по телефона в предаването на Bloomberg TV Bulgaria „ Бизнес старт " Галя Бъчварова, член на УС на Асоциацията на свиневъдите в България.

„ Унищожаването на животни към този миг в огнищата на болест е мярка, само че ние приказваме за планово изколване на животните от персоналните дворове, което няма да е заличаване. Собствениците би трябвало да си заколят животните. По този метод ще се понижат вредите в народен мащаб, " сподели още Бъчварова.

По отношение на опцията да бъдат наложени наказания на неспазващите разпоредбите, Бъчварова отговори, че е по-важно всички да бъдат уверени, че ограниченията би трябвало да бъдат изпълнявани. Тези ограничения включват " изчистване " на 20-километрови зони към огромните свинекомплекси от домашни свине и от диви прасета. Правилата важат за всички по веригата - от домашни стопани, притежатели на огромни ферми, ловци и други Ако не се вземат тези ограничения, цяла България ще стане като област Русе, уверени са от Асоциацията на свиневъдите.

„ Унищожаването на свинекомплексите и свиневъдството ще се отрази веднъж на бюджета и данъкоплатците и повторно на пазара, посредством по-високи цени на вносното свинско месо. Възстановяването на едно стопанство лишава най-малко година и половина до две години ", уточни Галя Бъчварова.

По думите на Бъчварова съкращаването на работни места към този момент е реалност в Русенско. Според нея, въпросът за обезщетенията е поставян пред Министерство на земеделието и храните, само че няма отговор от страна на страната. Тя дефинира като доста ниска спряганата импровизирано сума от 2 млн. лв. отплата за 17 хиляди прасета. Това са по към 250 лв. на животно, което не включва други разноски - да вземем за пример компенсации за освободени чиновници, разчистване на свинекомплекси без даже да се загатват пропуснатите изгоди, сподели Бъчварова.

Тя уточни още, че потребителите на свинско месо не са застрашени от нищо, единствената опасност е за животните.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР