Трябва високо ниво на лична хигиена. Това каза д-р Гергана

...
Трябва високо ниво на лична хигиена. Това каза д-р Гергана
Коментари Харесай

Д-р Гергана Николова за острия вирусен хепатит: Трябва високо ниво на лична хигиена

Трябва високо равнище на персонална хигиена. Това сподели доктор Гергана Николова, общопрактикуващ доктор и член на Българския лекарски съюз, в дневния блок „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ за острия вирусен хепатит при дребните пациенти. Общопрактикуващият доктор посочи, че този хепатит се предизвиква от аденовирус, както и не се предизвиква от вирусите, които са вид А или вид В.

„ По-различно няма в самата симптоматика, а вирусната етиология е друга. Характерното е това, че се засягат децата, изключително в по-ранна детска възраст, по-често се демонстрира сред 2 и 6-годшна възраст, само че са разказани случаи до 16 години. Не можем да кажем заради каква причина. Това, което е разказано, е, че има предшестваща симптоматика на вирусно заболяване, доста постоянно придружена с болежка в корема, от гадене, в някои случаи от повръщане “, изясни тя.

Нейните насоки към родителите са: да се следи пожълтяването на първо време на очичките, склерата става по-жълтеникава, потъмняването на урината – извънредно присъщ признак, доста чест и в случаите на хепатита.

„ Ако видите една извънредно тъмна урина, наподобяваща една тъмна бира, светли изпражнения, пожълтяване на очичките, пожълтяване на кожата, това са типични неща, които няма по какъв начин да се сбъркат с нещо друго. Може пациентите да се оплакват от тежест в епигастриума, може да има гадене, да има безапетитие “, обясни тя.

Д-р Николова съобщи, че към този момент няма разказани случаи на възрастни, които да са развили признаците на изострен хепатит след аденовирусна зараза.

„ Принципно хепатитът е заболяването на мръсните ръце. Затова ще повтаряме още веднъж, както говорихме и при предходната пандемия с ковид, би трябвало миенето на ръцете и високата хигиена. Когато се прибере детенцето в къщи, измийте ръцете, преди да седне да се храни – също. Това е методът, по който вирусът прониква в организма. Трябва да имаме високо равнище на персонална хигиена “, акцентира тя.

По отношение на инкубационния интервал няма разлика от една вирусна зараза – тя ще се развие в дистанцията на 10-14 дни.

„ Апелирам към родителите: когато виждат нещо такова, дано се свържат с персоналните си лекари, ние всички сме задоволително подготвени, наясно какво би трябвало да създадем в тези обстановки. Нищо няма да бъде пропуснато и нито едно дете няма да бъде подценено. Всичко, което би трябвало да бъде изпълнено като диагностична процедура, ще бъде направено “, сподели още доктор Николова.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР